Charlotta Hanno på plats i Kungsbacka konsthall.
Charlotta Hanno på plats i Kungsbacka konsthall.

Seriekonstnärer skriver om historien i Kungsbacka

ANNONS
|

GP ringer upp Charlotta Hanno, producent för utställningen Serieupproret! som har vernissage på Kungsbacka konsthall på lördag.

Vad handlar Serieupproret! om?

– Det är en utställning som vill lyfta fram seriekonsten som självständig konstform. Vi kallar det en utställning om makt, konst och politik och serier är ett extremt bra medium för att förmedla tankar och driva debatt. När man blandar ord och bild blir det slagkraftigt och lätt för människor att ta till sig. Det finns också mycket humor och igenkännelse. De sex utvalda seriekonstnärerna behandlar frågor som exempelvis klass, homofobi, aktivism, rasism och genus.

ANNONS

Vilka är med?

– Elias Ericson som jobbbar med transfrågor, Lisa Ewald som vill bryta ”duktig flicka-fenomenet”, Sara Granér som har ett tydligt klassperspektiv, Lisa Wool-Rim Sjöblom som jobbar mycket med etnicitetsfrågor och rasism, Linda Spåman som tar upp existentiella frågor och Jenny Taravosh som gör en reportageserie om hbtq-aktivism på Balkan.

Vad får besökarna se?

– Seriekonstnärerna jobbar på lite olika sätt och vi kommer att visa både originalteckningar och utskrifter från teckningar som gjorts i datorn. Linda Spåman visar en installation och Lisa Ewald gör en stor graffitimålning. Det kommer även finnas en lounge där besökarna kan sitta och läsa serieböcker och teckna egna serier till utställningens fanzine.

Vad vill ni att utställningen ska ge?

ANNONS

– Att människor som kommer hit ska få mer kunskap och förståelse. Man får en chans att komma nära och ta del av de här seriekonstnärernas erfarenheter. Utställningen är normkritisk, det handlar om att skriva om historien och hitta andra perspektiv i olika frågor.

ANNONS