Seglaren kom aldrig fram till Måseskär

ANNONS
|

Nyheten om den försvunna seglaren rapporterades i hela Sverige. Sjöräddningen sökte av Skagerrak med flygplan i fem dagar för att hitta mannen och hans båt, en Guyline 125, men utan resultat. Mannen, som var en van långseglare, hade startat i Malmö dagen före nyårsafton och var på väg mot Måseskär utanför Orust. Han sågs av Kustbevakningen på nyårsaftonens eftermiddag vid Pater Noster-fyren utanför Marstrand. Då höll han västlig kurs mot Danmark. Efter det försvinner alla spår. På söndagskvällen avslutades sökningen.

– Vi har inte sett nånting överhuvudtaget, han är helt borta, säger Anders Bagge, stationsansvarig på sjöräddningsstationen på Käringön.

Käringön är grannön till Måseskär och där är stämningen orolig efter händelsen. Annika Grundén jobbar på ett hotell på ön och visste vem mannen var.

ANNONS

– Min man och hans kompis har varit ute och sökt med båten och letat med hundar. Vi tycker att det är konstigt att Sjöräddningen inte fortsätter leta med flygplan, för någonting måste ha hänt. Han var ju en van seglare.

Seglaren var engagerad i stiftelsen "Bevara Måseskär" och har hjälpt till att underhålla den gamla Heidenstamfyren på Måseskär. Under nyårsnatten skulle han segla mot den tända fyren. Sedan millennieskiftet har fyren av tradition tänts på nyårsnatten i tolv minuter - en minut för varje månad på året. Seglarens vän Sven Hellestam blev orolig när han inte fick svar på ett sms på nyårsdagen.

– Jag var intresserad av hur det hade gått med seglingen men blev misstänksam när jag inte fick något svar. Han måste ha fått något haveri av något slag. I samband med ett masthaveri kan det bli kaos på en sån båt och man kan ju själv dras med, säger Sven Hellestam.

Just den här nyårsnatten kunde fyren på Måseskär aldrig tändas.

– Det var något tekniskt missöde som gjorde att de inte fick igång den. Men det är ingenting som ska ha påverkat det här, säger Anders Bagge, stationsansvarig på sjöräddningsstationen på Käringön.

Inga nödsignaler har sänts ut från segelbåten, som är en tolv och en halv meter lång Guyline 125. Seglaren har tidigare sagt i en intervju att han har avancerad radioutrustning som säkerhet när han seglar, och att han alltid har en säkerhetsgenomgång med sina besökare ombord på båten och visar den nödknapp som finns i hans utrustning.

ANNONS

Mannen bodde på sin båt i en hamn i Malmö. Där har man saknat honom sedan han gav sig av.

– Jag brukar cykla förbi hans båt i stort sett varje dag, och jag reagerade när den var borta. Jag har varit hos honom och druckit te och brukade prata med honom på bryggan, säger Andy Vy som bor i Malmö och själv är seglare.

Polisen i Skåne, som tagit över ärendet från Sjöräddningen sedan sökningarna avslutades, har nu efterlyst mannen internationellt.

– Det gör man när en person är försvunnen. Skulle han dyka upp i Norge eller Danmark så vet myndigheterna där att vi vill prata med honom, säger Jimmy Modin, presstalesman för Polisen Syd.

ANNONS