Seg process att ändra beslut

ANNONS
|

GP berättade i april om Anna-Carin Johansson som arbetar halvtid och efter ett kommunfullmäktigebeslut får lägga halva månadslönen på färdtjänstresor till och från jobbet.

Kommunalrådet Anders Holmensköld (M) reagerade direkt efter att ha läst om fallet och lovade att ställa allt till rätta så fort som möjligt.

Men fortfarande har ingenting hänt och Anna-Carin känner sig allt mer uppgiven.

– Jag vet inte om jag orkar så mycket mer. Man blir bara så ledsen. Det känns som om de fortsätter att slå och slå på en som redan ligger, säger Anna-Carin Johansson som fortfarande funderar på att säga upp sig eftersom pengarna inte räcker.

ANNONS

Under våren har frågan diskuterats bland politiker. Möjligheterna att kompensera funktionshindrade med olika typer av bidrag, eller genom skatteavdrag, har varit på tapeten. Fallet har engagerat Synskadades riksförbund (SRF) som satt ner foten och visat att inget av förslagen skulle göra situationen bättre, för vare sig Anna-Carin eller övriga drabbade.

– Man får inte använda färdtjänsten som en budgetregleringspost. Det motverkar de nationella politiska målen om att få ut funktionshindrade i arbete. Kommunens agerande här är djupt odemokratiskt och strider bland annat mot FN-konventionen om funktionshindrades rättigheter, säger Thomas Krantz, ombudsman på SRF i Göteborg.

Anders Holmensköld säger att han tagit intryck av SRF och ger sin syn på varför ärendet har dröjt:

– Den politiska processen tar tid och måste beredas på nytt innan det kan tas i fullmäktige igen. Ärendet har inte varit så enkelt som man kunnat läsa i tidningen. Sedan har inte alla politiker varit överens om vad som ska göras, säger han.

Vad säger du till Anna-Carin som känner sig hårt drabbad och uppgiven?

– Jag är ledsen att det blev så här. Det största misstaget vi gjorde var att vi fattade beslut om det här från början.

Vad händer nu?

– Samhällsbyggnadsutskottet har fått i uppdrag att ta fram ett förslag till beslut som ska upp i kommunstyrelsen i augusti. Jag ska följa det här noga och vill att vi backar. Och jag tror och hoppas att många stödjer det, säger Anders Holmensköld.

ANNONS

Anna-Carin Johansson från Kärna arbetar i Göteborg och betalade fram till 1 april i år drygt 1 300 kronor i månaden för resor till och från jobbet. I mars beslutade kommunfullmäktige att ta bort subventionerna för arbetande färdtjänstresenärer, utan att först undersöka beslutets konsekvenser. Det berör sex personer och kommunen räknade med att spara 97 000 kronor om året. Anna-Carin får nu lägga omkring 4 000 kronor i månaden på arbetsresor.

ANNONS