Oljesaneringen utanför Tjörn. Tjock kletig olja ligger på klippor, i skrevor och vikar.
Oljesaneringen utanför Tjörn. Tjock kletig olja ligger på klippor, i skrevor och vikar.

Seg kamp mot oljan

ANNONS
|

Fågelskyddsområdet Kaurö är i princip helt färdigsanerat. Samma sak gäller för Björholmen. Nu prioriteras framför allt Grönskären och nordvästra Härön där det fortfarande ligger drivor med tjockolja i skrevor och mellan stenar nära vattnet.

– Vi prioriterade djurlivet tidigare. Ställen där fåglar häckar exempelvis. Men nu när badsäsongen närmar sig måste vi ta hänsyn till människan också. Många av de här platserna är ställen där det är populärt för seglare att stanna, säger Maud Wik, miljöchef på Tjörn.

Tidigare använde kommunen kallavfettningsmedel för att avlägsna olja från klippor och stenar. Metoden togs fram av saneringsfirman Entropi SAB och Tjörns kommun och fick tummen upp i en konsultrapport. Länsstyrelsen hade kännedom om metoden redan från början, men anser nu liksom Havs- och vattenmyndigheten att riskerna inte är tillräckligt utredda. Kommunen uppmanades därför nyligen att sluta med medlet och har inte använt metoden på två veckor.

ANNONS

– Det är lätt för andra att tala om vad vi inte ska göra men det är ingen som talar om för oss vad vi ska göra. För oss handlar det om att ta hänsyn till flera saker, som natur, djur, hälsa och vatten och göra en helhetsbedömning utifrån det, säger Maud Wik.

Oljan är tjock, kletig och giftig. Fortfarande arbetar ett 30-tal man dagligen i ur och skur med att få upp den ur skrevor, stenar och vikar. Medan finsaneringsmetoden är stoppad grovsaneras det bara.

– Det här tar avsevärt längre tid och det går inte att få bort allt bara genom att skrapa så här, säger Anders Assarsjö, vd för Entropi SAB.

På vissa platser har solen redan gjort att oljedränkta stenar börjat ”blöda” olja.

– Och tänk hur det blir till sommaren om olja rinner ner i havet och sprider sig eller om djur och människor får den på sig, fortsätter Anders Assarsjö.

Röda skyltar om att sanering pågår har satts upp längs med öarna. Förhoppningen är att allt arbete ska vara klart till hösten, men det är mycket oklart.

Om ett par veckor träffar kommunens representanter tjänstemän från länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten för att diskutera den fortsatta saneringen.

ANNONS

Hittills har omkring 500 ton ren olja tagits upp från öar, vikar och klippor runt västra Tjörn och Kyrkesund.

Just nu pågår enbart grovsanering, vilket innebär att olja tas upp med hackor, spadar och andra handredskap. Oljan fraktas sedan till Renova i Göteborg där den förbränns.

Kallavfettningsmedlet som användes i finsaneringen innehåller lacknafta och beskrivs av Havs- och vattenmyndigheten som ”giftig för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön”.

ANNONS