Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Se upp för vilt och halka på vägen

  Häromveckan blev det bekräftat. Nu har hösten kommit till Göteborg på allvar. Och det innebär osäkrare tider ute på de västsvenska vägarna med härjande älgar och förrädisk halka. Detta ska du tänka på när du ger dig ut i trafiken.

  I torsdags kom hösten officiellt till Göteborg. Det innebär att dygnstemperaturen har legat under 10 grader i mer än fem dagar i rad. Och med hösten kommer även ökade faror på vägarna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Nu när det blir mörkare på dygnet kör vi bil oftast när det är skymning och gryning. Och det är då älgarna är som mest aktiva, säger Katarina Jonasson, biträdande länsansvarig för viltolyckor hos polisen i region Väst.

  Läs mer: Nu har hösten kommit till Göteborg

  Älgjakten igång

  Under måndagen drog årets älgjakt igång och slutet av september och början av oktober har kantats av älgolyckor på olika håll i Västra Götaland. Och det är inte bara vägarna som blivit drabbade, även städer, som Göteborg, har fått påhälsningar av älgar i början av hösten.

  Därför finns det en hel del att tänka på för den som ska ge sig ut på vägarna i höst.

  – Man ska tänka på allt! Så som man alltid ska göra när man kör bil. Planera din resa, ha gott om tid, håll hastigheten och avstånd. Och ha koll på din omgivning. Det kan ju vara så att en älg bötar fram i vägen för bilen framför. Då måste man vara beredd, säger Katarina Jonasson.

  Läs mer: Älg på skola i centrala Göteborg

  Om olyckan är framme...

  Nu när älgjakten dragit igång under måndagen kommer det vara fortsatt stor viltaktivitet runt de västsvenska vägarna.

  – Nu mellan september och oktober är det mycket vilt i rörelse. Dels är älgarna brunstiga nu och älgjakten påverkar också hur mycket de rör på sig, säger Martin Lindsten, insatschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

  Han vill också att man ska ha i åtanke att älgar är stora djur och därför extra farliga i trafiken.

  – De har en stor och hög kroppsmassa. Skulle en krock ske kommer älgen att vara i höjd med föraren, säger han.

  Enligt Katarina Jonasson ska man heller inte känna sig allt för trygg på vägar med viltstängsel.

  – Det är inte helt säkert med viltstängsel. Så undvik att ha tunnelseende utan var beredd på allt, säger hon.

  Vad ska man göra om olyckan är framme?

  – Märk ut området kring viltolyckan. Det är jätteviktigt. Sedan ringer du polisen, säger hon.

  Kan bryta mot lagen

  Ringer man som förare inte polisen finns risken att man bryter mot jaktlagstiftningen, varnar Katarina Jonasson. 

  Läs mer: Efter flera älgolyckor – här är polisens råd

  – Får vi i polisen inte reda på var det skadade djuret är kan det bli svårt för jägare att hitta älgen. Och det skulle ju innebära onödigt mycket lidande för den, säger hon.

  – Tänk på att det inte bara är älgar som rör sig runt vägarna. Allt möjligt vilt rör sig under den här tiden på året, tillägger hon.

  Andra faror på vägen

  Det är inte bara djuren som hotar på vägarna. Ju närmare kvicksilvret når nollan desto viktigare är det att hålla koll på väglaget. Under måndagen körde bland annat en bil in i ett räcke mellan Vårgårda och Herrljunga på grund av halka.

  Än så länge ska vägarna vara isfria, men det är bra att vara vaksam. Väglaget och temperaturen är inte alltid densamma på vägen som där bilfärden startade.

  – Det är inte säkert att man märker av halkan. Man ska vara medveten om att det kan vara halt på lokala delar av vägbanan. Sedan kan det vara svarthalka. Den ser man inte, säger Martin Lindsten.

  Han menar att det gäller att hålla god koll på temperaturen och att vägbanan ibland kan vara avkyld trots att det är plusgrader.

  I norra Västa Götaland är det fortfarande rätt halkfritt. Men Björn Christoffersson, inre befäl på Södra Älvsborgs Räddningsförbund uppmanar ändå bilförare i regionen att vara vaksamma. Han menar att det är viktigt för bilister att anpassa farten och att vara beredda på allt – både viltolyckor och halka.

  – Och nu när det blir mörkare ute så är det jätteviktigt att ha reflexer, säger han.

   

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.