Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sd-puff.jpg
Den här typen av inlägg var tidigare vanliga på Carita Boulwéns Facebook. Den senaste månaden har de mest kontroversiella inläggen tagits bort. Bild: Illustration: GP

SD-topp i Kungsbacka till angrepp mot islam

Många asylsökanden är i själva verket islamistiska krigare. Det skriver SD:s gruppledare i Kungsbacka på sin Facebooksida. I andra inlägg sprider hon felaktiga uppgifter om Kronfågel och halalslakt.

"IS är islam, islam är IS!! Islam är roten till det fruktansvärda vi bevittnar världen över idag"!

Så skriver Carita Boulwén, gruppledare för Sverigedemokraterna i Kungsbacka på sin Facebooksida.

Vid ett annat tillfälle länkar hon till en engelskspråkig artikel som slår fast den som inte besökt Sverige sannolikt är för sent ute – år 2045 kommer nämligen "svenskarna" vara i minoritet i landet, enligt artikeln. "Fienden kommer inte som soldater i stridsplan idag, de kommer som asylsökande. Det är islamistiska krigare som invaderar Sverige.", skriver hon i inlägget.

LÄS MER: SD-riks riktar kritik mot Boulwéns ton

Sprider felaktiga påståenden om Kronfågel

I ett annat inlägg länkar Carita Boulwén till en artikel med rubriken "Kronfågel halalslaktar" och skriver att den avgift ett företag betalar för halalcertifiering går till terrororganisationer.

Det är dock inte sant.

Jenny Fridh, kommunikationschef på Kronfågel, berättar att företaget övervägde att börja med halalslakt för drygt tio år sedan, för att kunna skicka kyckling på export. Det blev aldrig av, men en tidning skrev om planerna när de var på bordet – och sedan dess dyker de här påståendena upp emellanåt.

– Den historien lever sitt eget liv, säger Jenny Fridh.

Eftersom Kronfågel inte halalslaktar betalar företaget inte heller någon certifieringsavgift. Det gör däremot det danska systerbolaget Danpo. På sin hemsida förklarar företaget att avgiften, som betalas till islamiskt kulturcenter, går till kulturella arrangemang. Alltså inte terrororganisationer.

"Gamla inlägg"

Carita Boulwén uppger att hon inte har tid att ställa upp på en intervju, men i ett mejl till GP skriver hon att inläggen det handlar om är gamla och att hon "på senare år" landat i en mer professionell roll som politiker och tänker mer på hur hon uttrycker sig.

Samtliga citerade inlägg är dock publicerade på hennes Facebook under den nuvarande mandatperioden – ett är från hösten 2015, övriga från 2016 och 2017.

Carita Boulwén skriver också att hon är djupt kritisk till islam och att det beror på att "religionen inte är förenlig med demokrati, yttrandefrihet, jämställdhet och frihet för individen".

På frågan vad hon menar med påståendet att de asylsökande är islamistiska krigare svarar Boulwén att Sverige kan vara i krig inom en snar framtid och att det gömmer sig många fiender, som IS-krigare, bland de asylsökande.

Återkommer aldrig med källa

Påståendet att svenskarna kommer att vara i minoritet får ingen förklaring i hennes mejlsvar. I stället skriver hon att de som är svenska medborgare, pratar svenska och lever ett liv i harmoni med svenska värderingar är svenskar i hennes ögon.

Uppgifterna om att Kronfågel halalslaktar kommer enligt Boulwén från Kronfågel själva. Hon hänvisar till tidningsartikeln från 2005, som handlar om planerna som aldrig blev verklighet. Någon källa på var uppgifterna om stöd till terrororganisationer kommer ifrån kan hon aldrig uppge, trots följdfrågor.

Mest läst