Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

stream-binary
Sverigedemokraternas riksorganisation tycker att gruppledaren i Kungsbacka går över gränsen på sociala medier. Bild: Lasse Edwartz

SD-riks riktar kritik mot Boulwéns ton

Sverigedemokraternas riksorganisation tycker att gruppledaren i Kungsbacka går över gränsen på sociala medier – men att det i första hand är distriktets sak att hantera.

Henrik Gustafsson, informationsansvarig på SD:s riksorganisation, skriver i ett mejlsvar till GP att det är viktigt att, som politisk företrädare, uttrycka sig nyanserat och korrekt och att inte bidra till ökad polarisering i den offentliga debatten.

Det tycker han inte att Carita Boulwén lever upp till.

– Sett till de inlägg vi fått ta del utav kan jag därför konstatera att det har brustit på de punkterna, skriver han.

Henrik Gustafsson skriver att det blir upp till den lokala föreningen eller distriktsstyrelsen som har till ansvar att ta hand om frågan.

LÄS MER: SD-toppen: Asylsökande är islamistiska krigare

Har varit uppe lokalt

– Om så inte sker kan det finnas anledning för oss på riksnivå att ta en närmare titt på ärendet.

Stefan Jägnert är ordförande för Sverigedemokraterna i Halland. Han är också Carita Boulwéns sambo.

– Vi har redan tagit detta internt. Det här är gamla grejer som varit uppe i Hallands Nyheter för länge sedan, säger han.

Du tänker på det Hallands Nyheter skrev för en månad sedan?

– Ja, precis och då agerade vi. Så det är redan klart. Vi har gått igenom allting och det är inte bara henne, utan det är andra som vi pratat med. Som politisk företrädare måste man tänka på vad man skriver, men speciellt när man är ny kan man brista i sitt skrivande. Vi jobbar oerhört mycket med det här, säger han.

Henrik Gustafsson på riksorganisationen säger att man, med anledning av den jävssituation som råder i distriktet, fört en dialog med Stefan Jägnert.

– Vi känner oss i nuläget nöjda med hur samtalen har utspelat sig. Om det framgent finns anledning för oss att agera ytterligare, kan så också ske.

Kritik efter landsdagarna

Angrepp på islam och muslimer från SD-företrädare är inte helt ovanliga. När Jimmie Åkesson för första gången bereddes plats på en större tidnings debattsida 2011 var rubriken på texten som publicerades i Aftonbladet "Muslimerna är vårt största utländska hot".

Ett år senare införde partiledaren var han kallade en nolltolerans mot rasism och sedan dess har partiet uteslutit en rad företrädare som man ansett gått över gränsen. Ett i exempel är Martin Strid, ombud från Dalarna, som i talarstolen under partiets landsdagar i höstas gjorde ett inlägg om att muslimer inte är hundra procent människor. Efter hot om uteslutning valde han att lämna partiet.

Mest läst