SD-nämndemans lämplighet prövas

ANNONS
|

Erik Hellsborn skrev i söndags att "Massakern är ett resultat av mångkulturen". Nu ska förvaltningsrätten utreda Sverigedemokratens lämplighet som nämndeman i domstol.

Hellsborn är kommunpolitiker i Varberg, ersättare i Hallands regionfullmäktige och nämndeman vid Förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten i Göteborg fungerar också som en migrationsdomstol och leds av lagmannen Margareta Åberg.

- Jag har ännu inte vidtagit någon åtgärd med anledning av detta. Vad jag har att ta ställning till är dels om han när han utövat sitt uppdrag som nämndeman brutit mot lagen, dels om hans uttalanden skadar domstolens anseende i någon högre grad, säger hon till Dagen.

ANNONS

Tar paus från bloggandet

I söndagens inlägg skrev Erik Hellsborn bland annat att "Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde".

Inlägget är borttaget, och i går, tisdag, skrev Erik Hellsborn ett förtydligande. Förtydligandet ändrar dock inte hans slutsats att det är mångkulturen som är den bakomliggande orsaken till Anders Breiviks agerande. Det avslutas med meningen: På inrådan av partikamrater har söndagens inlägg tagits bort.

I onsdagsförmiddag meddelade Hellsborn att han tar en paus från sitt bloggande.

- Efter det senaste turbulenta dygnet har jag beslutat mig för att ta en paus i mitt bloggande på obestämd tid, skriver Erik Hellsborn (SD) under rubriken "Sista inlägget på ett tag".

- Även om jag fortfarande inte anser mig ha gjort något fel så står det klart att min blogg efter gårdagens negativa publicitet snarare är en belastning än en tillgång för partiet, skriver han vidare.

ANNONS

Tidigare bloggproblem

Erik Hellsborn har redan tidigare haft problem med sitt bloggande. År 2006 lade han ner sin blogg på Expressens domän efter att två av hans inlägg tagits bort.

ANNONS