SD-man utreds för attacken mot Hanna Wigh

En man som har haft förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna i Västsverige misstänks för attacken mot den avhopparen Hanna Wigh, skriver GT. – Han företräder inte oss i dag, säger Hannyah Jörtoft, distriktsordförande för Sverigedemokraterna Skaraborg om den misstänkte mannen, till GT.

ANNONS
|

Det var natten mellan den 30 september och 1 oktober som händelsen inträffade i riksdagsledamoten Hanna Wighs hem. Hennes bil blev sönderslagen och en brandsläckare kastades in genom ett fönster till hennes bostad, vilket GP tidigare har skrivit om.

Under fredagskvällen uppger tidiningen GT att mannen som uppges ligga bakom attacken, är en Västsvensk man som har haft förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna i Västsverige.

– Han företräder inte oss i dag, säger Hannyah Jörtoft, distriktsordförande för Sverigedemokraterna Skaraborg om den misstänkte mannen, till tidningen.

Händelsen ska ha inträffat bara några dagar efter att Hanna Wigh gått ut offentligt och berättat om övergrepp och trakasserier i det egna partiet. I samband med uttalandet valde hon också att lämna partiet.

ANNONS

Enligt GT förhördes en man under onsdagen av Säkerhetspolisen för inblandning i attacken. Mannen misstänks för grov skadegörelse och vårdas sedan ett par veckor inom psykiatrin. Enligt åklagaren är bevisläget gott och misstankarna anses vara av den högre graden.

–Han företräder oss inte i dag och jag vet inte om han är medlem, säger Hannyah Jörtoft till GT.

Spred partiets annonser på sociala medier

Den misstänkte mannen ska, enligt GT, ha kopplingar till Sverigedemokraterna och spred så sent som två veckor före attacken partiets annonser på sociala medier.

Tidningen skriver fortsatt att den misstänkte mannen är tidigare känd av polisen och har under en längre tid vårdats inom rättspsykiatrin.

Efter attacken i Hanna Wighs hem ska det ha fattats ett beslut om att mannen skulletvångsvårdas inom psykiatrin där han ska vårdas i dag.

Mannens advokat säger till tidningen att hennes klient uppmanat henne att inte kommentera någonting och inte heller ange hans inställning till anklagelserna.

GP har sökt Hannyah Jörtoft, distriktsordförande för Sverigedemokraterna Skaraborg och mannens åklagare utan resultat.

ANNONS