Satsning på trygghet efter bussattackerna

Den senaste tidens attacker mot bussar i Kullavik och Särö har skapat oro hos chaufförer och resenärer. Nu sätts resurser in för att öka tryggheten.

ANNONS
|

Under jullovet utsattes bussar på linje 720, mellan Kungsbacka och Kullavik, för flera incidenter. Ungdomsgäng kastade sten, snöbollar och blockerade vägen. En kväll var det så illa att skyddsombudet på KE:s bussar, Martin Andreasson, själv fick åka ut och stötta en av chaufförerna som slagit larm.

– Vi är alla oroliga för vad som kan hända. Vi är inte mer än människor och man kan gasa eller svänga fel om man utsätts för sånt här, säger Martin Andreasson.

Bussbolaget polisanmälde den aktuella händelsen och även en liknande incident som inträffade på nyårsnatten. För att få bukt med problemet kommer också representanter från lokala nätverket Trygghet ombord på kollektivtrafiken att åka med buss 720 vissa helgkvällar.

ANNONS

Nätverket startade 2012 då det var en hel del stök på bussarna i Frillesås. I dag är två personer från Kungsbacka kvinnogrupp ute i kollektivtrafiken ungefär varannan helg. Eftersom det varit ganska lugnt på bussarna ett tag har de främst fokuserat på pendeltågen, men nu styrs resurserna om.

– Vi vill lägga insatserna på rätt ställe och vi har sett att det här ger goda resultat. Exempelvis visar LUPP-undersökningar att unga tjejer känner sig mer trygga i kollektivtrafiken sedan vi startade, säger Jonas Nyman, samordnare på Brottsförebyggande rådet i Kungsbacka.

Han tillägger samtidigt att åtgärderna inte är enda lösningen utan att exempelvis skadegörelse är en polisiär fråga.

En av dem som försöker skapa trygghet på bussar och tåg i Kungsbacka är Marianne Öster, som nu planerar att åka med på buss 720.

– Vi har kontakt med både tågvärdar och busschaufförer. Vi har koll på de som reser och händer något finns vi där och kan hjälpa till.

Martin Andreasson välkomnar nätverkets insats.

– Jag hoppas också att polisen kan vara lite mer närvarande, säger han.

När det gäller polisanmälningarna är de dock nedlagda på grund av brist på bevis.

■ Nätverket Trygghet ombord på kollektivtrafiken i Kungsbacka startade 2012.

■ Det är ett samarbete mellan buss- och tågbolag, Kungsbacka kommun och polisen.

■ Nätverket arbetar för att öka tryggheten inom kollektivtrafiken.

ANNONS