Satsar miljoner för handigolf

Tjörns golfklubb satsar på ungdomar, personer med funktionshinder och nyanlända. För omkring sex miljoner kronor ska en träningsstudio inredas och lättillgängliga utslagsplatser byggas.

ANNONS
|

Golfklubben har sedan tidigare knatte- och juniorverksamhet, men vill utöka med nya grupper. Med hjälp av bidrag från Allmänna arvsfonden på 3,3 miljoner kronor ska klubben nå de målen, vilket Lokaltidningen STO var först med att skriva om, – Vi vill vara en familjär och trevlig samlingsplats för alla golfare. När vi nu vill ta emot fler grupper i samhället så behöver vi anpassa anläggningen, säger Harald Roos, vice ordförande i klubbens styrelse.

Bidraget från arvsfonden täcker en del av kostnaderna, som sammanlagt är beräknade till fem–sex miljoner kronor. Klubben räknar med att själv stå för vissa kostnader, bidrag kommer från Riksidrottsförbundet och en förhoppning är att även kommunen bidrar med medel. Klubbens handigolf- och integrationskommitté jobbar med ytterligare tänkbara bidragsgivare. – Vi vill gärna ha verksamhet året om, så vi inreder en träningsstudio, en mindre korthålsbana med belysning och väderskyddade utslagsplatser på driving range. De blir belysta och uppvärmda för den som vill träna trots dåligt väder, säger Sven-Inge Karlsson, ledamot i klubbstyrelsen.

ANNONS

I projektet ingår att asfaltera alla gångvägar ute på golfbanan och att göra klubbhusets utrymmen lättillgängliga. I slutet av 2013 började kommittén planera projektet som sätter fart nu till våren. – Det är ett 20-tal punkter som vi i en visionsgrupp på nio personer har mejslat ut. Nu känns det bra att vi kommer igång och att vi snart kan ta emot nya golfare. Tänk om vi om några år kan få arrangera en deltävling i den riksomfattande handigolftouren, säger Harald Roos.

I mitten av maj är det första träningspasset inplanerat för ungdomar med intellektuella funktionshinder. Och för ensamkommande flyktingungdomar blir det under våren möjligheter att prova på golf. – Under 2015 testade vi lite om det fanns intresse. Vi hade några ungdomar här från ett boende för ensamkommande och de tyckte det var roligt. En av dem var sommarjobbare i klubben också. Så nu kör vi vidare med samma koncept, säger Sven-Inge Karlsson. Inför årets säsong planerar kommittén att samordna minst en aktivitet med klubbens juniorverksamhet för att ungdomarna ska få chans att genom golfen lära känna varandra.

Fakta: Tjörns golfklubb

  1. Klubben bildades 1990 med en bana på nio hål i Rävlanda, Kållekärr. Åtta år senare hade banan utökats till 18 hål. Klubben byggde så småningom klubbhus, verkstad och maskinhall som stod klara att invigas 2007. I dag är golfklubben en av Tjörns kommuns största föreningar med drygt 1 700 medlemmar. Av dem är 300 ungdomar under 25 år.
  2. ”Tjörns Golfklubb in i framtiden” är projektnamnet för satsningen på tillgänglighet.
ANNONS