Sanatoriet blir flyktingförläggning

ANNONS
|

– Överenskommelsen är att vi ska ta emot på måndag. Alla inblandade jobbar nu för fullt med förberedelser, säger Stefan Bergman.

Han arbetar som enhetschef för mottagningsenheten på Migrationsverket i Borås och är ansvarig för att skapa en organisation som kan hantera den plötsliga tillströmningen av flyktingar.

Raketfart

Allt har gått väldigt fort. Stefan Bergman fick informationen i går och Martin Larsson vd för fastighetsbolaget Skeppsviken som äger det gamla sanatoriet blev kontaktad i tisdags.

Det finns ännu inget avtal skrivit men däremot en överenskommelse om att Migrationsverket får hyra fastigheten från nästa vecka till slutet av februari.

– Vi fick en förfrågan och nu pågår ett förberedelsearbete. Det är mycket som behöver göras, allt från praktiska saker till hela ytskikt. Den har ju stått oanvänd i flera år, säger Martin Larsson.

ANNONS

Planer på äldreboende skrinlades

Skeppsviken tog över sanatoriet 2008 och hade då planer på att göra det till ett äldreboende. Enligt Martin Larsson var det den dåliga konjunkturen som satte käppar i hjulet. Han är glad över att byggnaderna nu kommer till nytta.

– Vi har träffat Migrationsverket om den här anläggningen tidigare och vi har inga andra planer för anläggningen just nu. Det är en bra affär för oss och så känns det lite behjärtansvärt att kunna ställa upp.

Enligt Stefan Bergman är det den stora bristen på plaster som gjort situationen akut.

– I ankomstkommunerna, till exempel på Sagåsen i Mölndal, har vi en boendesituation som är mycket ansträngd med kraftig överbeläggning. Därför måste vi upprätta tillfälliga boenden.

Okänt vilka som kommer

Inte ens Stefan Bergman vet något om flyktingarna som ska komma till Rävlanda. Inte hur gamla de är. Om det är barn, kvinnor eller män. Vad de kommer från eller vad de bär med sig för erfarenheter.

– Det får jag veta på måndag när de kommer, säger han.

Kommunledningen i Härryda fick information om flyktingförläggningen först i går. Men kommunstyrelsens ordförande tycker inte att det är läge att klaga.

– Jag tänker på mitt barnbarn som är fyra månader. Tänk vilken miljö han får födas in i. Jag hoppas bara att vi kan göra något för att hjälpa de här människorna, säger Annette Eiserman-Wikström (M).

ANNONS

Stefan Bergman tycker det är olyckligt att kommunen informeras så sent.

– Men situationen är sådan att vi är glada över att överhuvudtaget ha ett boende för dem som söker skydd.

Under andra världskriget vårdades på sanatoriet i Rävlanda finska krigsbarn med tuberkulos.

Senaste ägarna var Michael Radtke och Maria Sandeblad som i sin tur hyrde ut byggnaderna till Västkustfamiljen som här drev ett behandlingshem för unga kriminella fram till 2007.

ANNONS