Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det var den 18 april som brandmannen Anders råkade ut för en olycka vid en villabrand i Ljungskile. Bild: Johan Larsson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Samlar in pengar åt sin skadade kollegas anhöriga

Brandmannen Anders ligger medvetslös sedan han fått ett tak över sig i samband med en räddningsinsats i april. Nu samlar blåljuskollegor in pengar till fyrabarnsfadern.

Den 18 april var brandmannen Anders ute på en räddningsinsats vid en villabrand i Ljungskile. Under släckningsarbetet stod han på en stege för att frilägga en fasad när ett tak ramlade ner och träffade honom i huvudet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När Anders kollegor lyckades gräva fram honom ur bråten var han medvetslös med både skallskador och frakturer. Nu, snart en månad efter olyckan, har Anders fortfarande inte vaknat upp.

Enligt Anders kollega Fredrik Hansson, som var styrkeledare under insatsen i Ljungskile och som står i nära kontakt med Anders familj, är framtiden oviss och läkarna kan inte svara på om han kommer vakna upp igen.

Pär Johansson är ambulanssjukvårdare och har nu startat en insamling för Anders anhöriga.. Bild: Privat

Nu har Blåljus i samverkan, en insamlingsstiftelse för att hjälpa blåljuspersonal, brandmän, poliser och ambulanspersonal i olika former, startat en insamling för Anders anhöriga. Pär Johansson är ambulanssjukvårdare och en annan av initiativtagarna.

– Han har fyra barn, och det är för deras del som vi gör det, säger Pär Johansson.

Överväldigande respons

Responsen har enligt Pär varit över förväntan. Sedan insamlingen drog igång i onsdags har över 90 000 kronor kommit in, och den har spridits flitigt på sociala medier.

Pengarna går oavkortat till Anders familj, och stiftelsen står under tillsyn av Länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Vi jobbar helt ideellt med detta och alla insamlade medel kommer oavkortat tillfalla familjen, säger Pär Johansson.

Stiftelsen är ny, men man har tidigare hjälpt till med liknande insamlingar, exempelvis för den brandman som blev ihjälkörd vid en olycksplats i Munkedal i fjol. Pär menar att arbetssituationen för blåljus personal blivit sämre de senaste åren.

– Våld, hot och skadegörelser har blivit vanligare.

Enligt Pär är förhoppningen med stiftelsen att kunna ena polis, ambulans och räddningstjänst med gemensamma aktiviteter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.