Så vill alliansen satsa i Kungälv

ANNONS
|

Nästa torsdag klubbas inriktningen för nästa års budget i kommunfullmäktige. Enligt kommunalrådet Anders Holmensköld (M) kommer årets åtstramningar tillsammans med att skatteintäkterna väntas öka ge utrymme för flera satsningar nästa år.

En fortsatt utbyggnad av förskolan är en.

– Vi fortsätter att bygga där behovet finns. Vi är också tydliga med att vi vill öka kvaliteten i lärandet. Vi ska ha de bästa lärarna i Kungälv och det får vi genom att skapa fler karriärvägar och ge möjlighet för en bättre löneutveckling, säger Anders Holmensköld.

Omkring 20 miljoner kronor om året kommer att gå till fastighetsunderhåll.

– Det har alltid fått stryka på foten tidigare. Men nu låser vi posten. Annars kommer det att bli betydligt dyrare i framtiden.

ANNONS

Kommunalrådet konstaterar att man gått oppositionen till mötes i flera frågor. En är S-förslaget att överföra hemtjänsten till ett kommunalt aktiebolag. På så sätt kan fler pensionärer använda sig av Rut-avdrag och kostnaderna för kommunen minskar. Ett annat är tillfälliga anställningar i kommunen till alla ungdomar med försörjningsstöd.

I fjol gick kommunen back med 68 miljoner kronor. Kommunalrådet betonar att verksamheterna måste fortsätta spara.

– Utifrån förvaltningens delårsbokslut ser det ut som att ekonomin går bra nu. Men det gäller att fortsätta hålla igen på kostnadsökningarna och inte bränna upp pengar som tillkommer under innevarande år, säger Anders Holmensköld.

Oppositionsrådet Miguel Odhner (S) är kritisk.

– Alliansen har tagit flera av våra idéer rakt av. Det är i och för sig bra. Men det är synd att det tog dem sex år att skriva in att unga socialbidragstagare ska ha jobb. Nu får vi se hur lång tid det tar innan de går från ord till handling, säger han.

Socialdemokraterna kommer snart att lägga fram sin alternativa budgetinriktning.

– Verksamheterna ska fortfarande spara 75 miljoner nästa år. Och alliansen saknar helt plan för hur man ska klara att skaffa platser till förskola, skola och äldreomsorg, säger Miguel Odhner.

Alliansens vill att budgeten de kommande åren ska stå på fem ben:

Förvaltningarna ska hålla sig till de tilldelade kostnadsramarna.

Ett årligt driftsöverskott ska säkerställas och det ska vara 4 procent år 2015.

Ansvar för pensionerna.

Underhåll på fastigheter och infrastruktur för 22 miljoner kronor om året.

Ökad kompetens bland personalen.

ANNONS