Så lyckades polisen stoppa Bandidos etablering

ANNONS
|

Bandidos är ett av världens största enprocentsgäng. Enligt polisen är det en kriminell organisation som sysslar med organiserad brottslighet som bland annat utpressning, vapenbrott och narkotikahandel.

I en rapport från polisen från år 2015 skriver polisen: "BMC är det kriminella mc-gäng vars medlemmar traditionellt sett varit mest synligt brottsaktiva i Sverige."

Nu är Bandidos inne i en tillväxtfas. Bland annat försöker man få en Bandidosavdelning i Trestad att bli en fullvärdig Bandidosklubb.

LÄS MER: Det betyder märkena på Bandidosvästarna

Vill etablera sig i Skara

Och nu försöker de också etablera sig i Skaraborg, som Nya Lidköpings-Tidningen skrev om först.

För några månader sedan skrev en privatperson på ett hyreskontrakt för en industrifastighet i ett område i Skara. Enligt hyresgästen skulle lokalen användas som industri och kontor, skriver NLT.

ANNONS

Men polisen fick indikationer på att det var en kriminell mc-klubb som planerade att etablera sig i staden.

– Vi har alltid en underrättelsebild som vi utgår ifrån vad gäller allt typ av brottslig verksamhet och det kriminella som försiggår i området, säger Robert Moosberg, områdeschef för polisen i västra Skaraborg, om hur de fick reda på vad som hände.

LÄS MER: Pyramidspelet inom mc-gängen

Klubblokal - en central del

Klubben ifråga har koppling till Bandidos.

– Det är en supporterklubb till Bandidos, säger Robert Moosberg.

Skillnaden är att de kastat om färgerna. Istället för röd text och gul bakgrund har de gul text på röd bakgrund. På deras Facebooksida är de också tydliga med att de tillhör den röd-gula Bandidosfamiljen.

De förmodade planerna var att fastigheten i Skara skulle användas som en klubblokal.

– Det brukar vara en central del i en mc-klubb, säger Robert Moosberg.

LÄS MER: Bandidos stoppades på flygplats - blev av med pengar och smycken

"Alla papper var inte på bordet"

Men när detta kom till polisens kännedom startade kampen för stoppa etableringen.

– När det gäller mc-klubbar och annan kriminalitet så samverkar vi också med andra myndigheter och kommuner. Det är ett gemensamt mål och vi har olika sätt att angripa problemet. Det är ett ganska beprövat arbetssätt, och framgångsrikt, just när det gäller etablering av till exempel motorcykelgängen, säger Robert Moosberg.

ANNONS

De kontaktade därför Skara kommun.

– Det vi gjorde var att få kontakt med personen som stod på kontraktet. Tillsammans med den lyckades bostadsbolaget säga upp hyreskontraktet, berättarKommunstyrelsens ordförande i Skara Fredrik Nordström (S).

Han fortsätter:

– Det var inte själva mc-gänget som stod på kontraktet. Det var en enskild privatperson. Det är oklart om den personen i sin tur visste vad lokalen skulle användas till.Alla papper var inte på bordet när avtalet skrevs på.

"Jättebra"

Sedan gick det snabbt. Efter bara någon dag var det uppsagt.I stället för en uppsägningstid på tre år lyckades kommunen få hyresgästen att gå med på i stort sett omedelbar uppsägning.

– Det är alltid obehagligt när man får signaler om en sådan etablering, sägerFredrik Nordström.

Han berättar att de informerat alla fastighetsägare i Skara om att Bandidosklubben söker klubblokal.

– Så att man inte bara flyttar till en annan lokal och har kvar verksamheten i kommunen, säger Fredrik Nordström och fortsätter.

– Det finns väl ingen kommun i hela Sverige som välkomnar organiserad brottslighet.

Polisens och kommunens agerande får nu beröm:

– Det är jättebra jobbat, berömmer Sven Lindgren, kriminalkommissarie i region Väst och expert på mc-gäng, som arbetet med att förhindra etableringen.

ANNONS

Hur ser det ut med kriminella mc-gäng i Skaraborg?

– Det är ganska orört område. Men som med allting annat så har det en tendens att hända saker. Det jag säger i dag behöver inte gälla nästa vecka. Bandidos är i expansion.

LÄS MER: Peter lämnade Brödraskapet Wolfpack

Samverkan ledde till framgång

Robert Moosberg berättar att de genom åren har haft försök till etableringar.

– Men vi har ändå lyckats hålla det på en rimlig nivå. Här är det väldigt lätt att i ett tidigt skede uppmärksamma när sådana här fenomen dyker upp och då kan vi göra något tidigt också. I till exempel storstäder är det svårare att ha den kollen och kontroller, men det är en egen reflektion, säger han och fortsätter.

– De gånger det har varit ett etableringsförsök så har vi tidigt varit på och arbetat brett över hela linjen och samverkat med andra myndigheter och kommuner.

Förutom denna supporterklubb finns i Skaraborg också Romano mc, även de en supporterklubb till Bandidos. Men statusen där vill Robert Moosberg inte prata om.

– Vi har koll på alla vill jag säga. Jag vill hålla mig lite vag där av underrättelsetekniska skäl, säger han.

ANNONS

LÄS MER: Bandidospresidenten: "Jag är en vanlig medlem i klubben"

Håller dem under luppen

Den aktuella mc-klubben består enligt Robert Moosberg av mellan fem och tio medlemmar, några av dem är kända av polisen.

– Det är av olika anledningar. De har förekommit i brottsliga sammanhang i varierad skala.

Denna gång misslyckades de med att skaffa en klubblokal. Nu fortsätter polisens arbete med att få det att låta de förbli utan klubbhus.

– Vi fortsätter hålla luppen på den här konstellationen och etableringen för det vi har gjort nu är att ha försvårat en etablering med en lokal. Sedan har vi mer arbete att göra med att hålla ordning på det.

ANNONS