Björkpollen kommer främst vara ett problem på östkusten en tid framöver.
Björkpollen kommer främst vara ett problem på östkusten en tid framöver. Bild: Erik Nylander/TT

Så förbereder du dig för årets pollensäsong

För en del har det redan börjat klia i ögonen, och för många västsvenskar blir det en jobbig tid framöver. Om ungefär en vecka kommer nämligen pollensäsongen igång på allvar. Men för vissa blir symptomen mycket värre än bara rinnande näsor.

ANNONS
|

Blommande träd och växter är för många inte bara ett oskyldigt vårtecken. Våren är nämligen den tiden på året då ungefär en femtedel av svenskarna måste börja förbereda sig på upprepade nysningar och rinnande näsor.

Att allergin börjat göra sig påmind är säsongstypiskt. För den som är överkänslig mot hassel har det dock varit blomning sedan 28 december förra året.

– Ja, det här är inte isolerat till mars-april, det är en del som har haft besvär redan innan, säger Åslög Dahl, forskare inom biologi- och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

"Då den drar igång på allvar"

Senaste helgens soliga väder och plusgrader har bidragit till symptomen, då de kalla nätterna måste ge vika för att man ska känna av pollenhalterna.

ANNONS

– För att man ska känna av det så måste det vara plusgrader. Speciellt nu innan alen blommar.

Många av landets medier har rapporterat att årets pollensäsong kommer bli extra tuff för björkpollenallergikerna. Men detta kommer främst att drabba den svenska östkusten, menar Åslög Dahl.

– Nej, för oss ligger alen närmare i tiden. Den börjar blomma om ungefär sju till tio dagar, och det är först då som den västsvenska pollensäsongen drar igång på allvar, säger Åslög Dahl.

Fortsatt höga halter på västkusten

I och med att björkarna på östkusten inte blommade särskilt mycket förra året har alltså björkarna laddat på mer pollen än normalt. Det kan komma att bli ett problem i Västsverige först om det blåser västerut, men sådant kan man inte kan förutspå så här tidigt under säsongen.

Björkpollensäsongen ser dock inte ut att börja förrän i mitten av april. Det man kan se i nuläget är att de västsvenska björkarna har laddat upp med liknande pollenmängder som förra året.

– I den här delen av landet har vi många ungbjörkar, och de släpper ifrån sig mer pollen än äldre björkar. Förra året var det ganska höga halter av pollen här hos oss och det ser ut att bli liknande mängder i år. Björkarna har laddat upp ungefär lika mycket, säger Åslög Dahl.

ANNONS

"Måste vara snälla med varandra"

Åslög Dahl har några förberedande råd till de som lever med allergi, eller de som har familjemedlemmar och vänner som har allergi.

– Det finns en missuppfattning om att man bara drabbas av lite snuva när man har pollenallergi, men det stämmer helt enkelt inte. Det kan drabba allmäntillståndet och en del drabbas av influensaliknande symptom. Då gäller det att ha överseende med allergikerna, säger Åslög Dahl.

Människor i alla åldrar lider av allergin, och det är också möjligt att drabbas även i vuxen ålder även om man inte haft besvär innan. Men pollenallergin debuterar ofta när barnet är i skolåldern, vilket kan vara besvärligt för lärare och föräldrar.

– Det finns forskning som visar att elever med pollenallergi har sämre betyg på vårterminen än på höstterminen. Då har man alltså jämfört med elever som inte har pollenallergi. Det gäller alltså för lärare och föräldrar att ha överseende med att vissa barn blir mer retliga och rastlösa när det är pollen i luften.

Åslög Dahl menar att man måste vara lite extra snälla med varandra den här tiden på året.

– Är man anhörig till en allergiker så är det på plats att man visar lite extra mycket tålamod framöver. För väldigt många rör det sig om så mycket mer än bara kliande ögon.

ANNONS

Åslög Dahls bästa tips för att undvika besvär:

- Ta reda på vilken typ av pollen du är allergisk mot. Se dig omkring; vilka träd blommar när du får dina symptom? Om du inte vet vad trädet heter så är det hög tid att googla.

- Tänk på att pollen fastnar i håret och i kläderna. Skölj håret, byt kläder och skor om du varit utomhus.

- Införskaffa dina läkemedel i tid. Köp dina tabletter och ta kontakt med sjukvården tidigt för att få bästa möjliga hjälp.

- Träna inte utomhus när det är höga pollenhalter. Du får i dig väldigt mycket mer pollen när du är andfådd.

- Följ pollenrapporterna. Då blir man varnad om det blir ovanligt höga halter eller om det blåser in extra mycket pollen från andra platser.

- Vädra inte på nätterna. När det sker fjärrtransporter av pollen, alltså att det färdas via vinden och blåser in, så sker det ofta på nätterna. Bland annat gräspollen blåser ofta runt efter midnatt.

- Planera inte sådant som kräver extra koncentration. Det är alltid extra tufft när man har allergibesvär.

ANNONS