Sölve Tönnäng är en av alla Klädesholmenbor som inte har rent vatten hemma. Trots upprepade kvalitetsproblem är Tjörns kommuns dricksvatten fjärde dyrast i landet, visar nationell statistik.
Sölve Tönnäng är en av alla Klädesholmenbor som inte har rent vatten hemma. Trots upprepade kvalitetsproblem är Tjörns kommuns dricksvatten fjärde dyrast i landet, visar nationell statistik.

Sämsta vattnet nästan dyrast

ANNONS
|

Vid årsskiftet höjde Tjörns kommun va-avgifterna med tio procent. Men redan före höjningen var avgifterna fjärde dyrast av Sveriges 290 kommuner.

– Det handlar om de förhållanden som vi har här på Tjörn. Det är bergigt och man får spränga för att dra fram ledningar. Då blir det dyrt jämfört med andra kommuner, säger Karl-Erik Persson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Varför finns det inget samband mellan kvalitet och pris när det gäller Tjörns vatten?

– Jag har inget riktigt bra svar på det tyvärr. Men så här blir det när man inte sköter underhållet utan använder pengarna till andra verksamheter, menar Karl-Erik Persson.

ANNONS

I slutet av 2010 stod ett tusental boende på södra Tjörn utan rent vatten i nästan en månad. Den här gången är det Klädesholmens 400 invånare som drabbats. Bakteriehalterna har varit för höga ända sedan slutet av oktober.

Utanför Ica Bojen står en av de stora plastdunkar som Tjörns kommun placerat ut för att de boende ska kunna dricka vatten utan först koka det. Sölve Tönnäng är en av de klädesholmare som får ta sig till affären för att hämta vatten.

– Det innebär naturligtvis en del merarbete. Jag går hit och hämtar när det behövs och ser till att det räcker till matlagning och tandborstning, säger han.

Sölve Tönnäng tror att en stor del av problemen som uppstått med bakterier i vattnet beror på att många hus på ön bara utnyttjas sommartid och att vatten står still i ledningarna i flera månader.

– Kommunen har uppmanat oss att spola igenom ledningarna och det är klart att det i så fall borde göras i alla hus. Men jag tycker att kommunen, precis som förra året, borde ge oss någon form av ersättning för det här, fortsätter han.

För Gustav Krusell och hans familj är det relativt smidigt att hämta vatten. De har en dunk bara 100 meter från huset.

ANNONS

– Vi kokar mycket också och ställer i kylen. Riktigt jobbigt har det bara varit när vattnet varit helt avstängt och man inte ens kunnat duscha, säger han.

Karl-Erik Persson vågar inte lova när problemen på Klädesholmen är lösta:

– Vi jobbar för fullt och håller på att byta ut allt som kan generera bakterieproblemen. Men det är som att leta efter en nål i en höstack.

ANNONS