Romerna tvingades lämna sina hem

ANNONS
|

GP har tidigare berättat om de 13 romer som bott i bilar och husvagnar på parkeringsplatsen vid Lackarebäcksmotet i Mölndal. På tisdagen avhystes de från platsen.

När GP kommer till parkeringsplatsen vid halv åtta på morgonen finns fem personer vid en av husvagnarna. Maria har gjort sig en kopp pulverkaffe som hon rör om i med en sked. I ett litet skåp på husvagnens utsida står ett paket mjölk. Alla hjälps åt att packa ner kläder och tillhörigheter i resväskor, sportbagar och plastkassar.

Så kommer polisen, kronofogden och representanter från Mölndals kommun. Via en tolk informeras romerna om att de måste bort från platsen. Tillhörigheterna ska bort - allt som de själva inte orkar bära fraktas till magasinering.

ANNONS

Maria går tillsammans med Dana, Traian och Viktor bort från husvagnen, mot Mölndals centrum. En passerande cyklist vinkar till dem när de precis ska till att lämna, och de vinkar tillbaka. De bär minst tre väskor var. När de precis hamnat utom synhåll kommer bärgningsbilarna och lastar på så väl bilar som husvagnar.

Bland de få åskådarna finns Emma och Anna-Karin, som också deltog i måndagskvällens manifestation utanför stadshuset i Mölndal. De betonar att de är på parkeringsplatsen som medmänniskor och grannar.

- Jag tycker inte att det går rätt till. Som granne kan jag säga att platsen skötts prydligt, och här bor ju inga i närheten eftersom det ligger så nära järnvägen, säger Anna-Karin.

– Jag känner mig ledsen. Vart ska de ta vägen? säger Emma.

Anna Hiller, kommunikationschef på förvaltningen i Mölndal, berättar att kommunen som lösning på situationen har erbjudit romerna en resa tillbaka till hemlandet.

– När vi träffade dem förra veckan tackade de nej till erbjudandet. Vi har tyvärr inga andra alternativ. Detta är inget problem som en enskild kommun kan lösa, säger Anna Hiller.

När avhysningen är över träffar GP Maria, Dana, Traian och Viktor utanför Willys nere vid Mölndalsvägen på Göteborgssidan av kommungränsen. Vårsolen är varm, men deras blickar är vända mot marken. Väskorna har de lämnat en bit bort.

ANNONS

Räddningsmissionen erbjuder de 13 romerna boende de närmaste två veckorna. Vad som händer därefter är ännu oklart.

Detta har hänt

För två veckor sedan fick romerna som bott på parkeringsplatsen vid Lackarebäcksmotet ett brev från Kronofogden om att de skulle avhysas, eftersom de inte har tillåtelse från markägaren att bo på platsen.

I fredags informerades de om att avhysningen skulle äga rum på tisdagen.

Nu har Räddningsmissionen ordnat boende åt romerna i två veckor framöver.

ANNONS