Robertho odlar tusentals julgranar

För tredje året i rad säljer Robertho Settergren granar för självplock på sin odling i Lindome. – Det är många som vill kunna såga ner och hämta sin egen gran. En jultradition helt enkelt, säger han.

ANNONS
|

Runt 7 000 granar står utspridda på ett sju hektar stort område nära Lindome. Solen lyser och den låga temperaturen gör att granarna redan har gått i dvala för vintern och inte växer mer för säsongen. Ungefär 700 granar från odlingen kommer att under tiden fram till julafton ha flyttat inomhus och pyntats i hus och lägenheter i sina nya roller som julgranar.

– Alla granar som står här är lika gamla även om de har olika höjd och former. Granar är som människor, varje gran är unik, säger Robertho Settergren.

"Intensivt efter tredje advent"

Några granar har redan fällts och ligger vid parkeringen. De har beställt av bostadsrättsföreningar och kyrkor som vill ha en gran stående i tid till första advent. Annars är det mest självplock som är tanken med odlingen, berättar Robertho Settergren.

ANNONS

– Från den andra advent och framåt kommer det igång ordentligt. Då är det många som kommer och sågar ner sin egen gran och kör hem den. Från och med tredje advent blir det intensivt, säger han.

Måste beskäras

Granarna på odlingen är planterade under våren 2008, något som kan vara svårt att tro på grund av de olika storlekarna.

– De växer mycket olika och de måste beskäras medan de växer. Annars skjuter de snabbt iväg på höjden. En gran kan bli sex meter hög på tio år om den växer i bördig jord, säger han.

Har odlat granar i över 20 år

Robertho Settergrens intresse för granar startade tidigt. Förutom odlingen i Lindome har han en gård där han odlar granar i Tidaholm.

– Jag är uppvuxen på Styrsö och där sålde de julgranar utanför mataffären. Mina föräldrar hade en bit mark så jag arrenderade den från dem och började odla granar på den. Sex år senare sålde jag mina första granar, så jag har hållit på med det här i över 20 år. Granarna får växa upp utan gödning eller bekämpningsmedel, säger han.

Populäraste modellen

Populäraste bland granarna som sågas ner och hämtas av självplockarna är en lite tätare variant som är strax över två meter hög. Är den lite tunnare på ena sidan passar den dessutom bra mot en vägg eller ett hörn, berättar Robertho Settergren.

ANNONS

– Det är ju den klassiska trekantiga och täta formen som oftast gäller, en typisk julgran helt enkelt, säger han.

Fakta: Tips för en fin julgran

Robertho Zettergrens tips:

Om du köper en gran som inte är nyfälld kan stammen behöva kapas med ett par centimeter för att den ska klara sig längre. Det funkar precis som med snittblommor.

Granen dricker mycket under de första dagarna inomhus så se till att vattna ordentligt. Den vill bara ha vatten, inte näring eller gödning.

Ställ inte granen bredvid en varm plats såsom element eller öppen spis. Då kan den bli uttorkad.

Undvik att skada barken på stammen ovanför snittet som den står på. Då dricker den bättre.

ANNONS