Rickards mamma blev utsatt för bedragare

Äldre polsktalande och finsktalande personer är offer för en ny form av bedrägerimetod. Genom att lura offret att man är en bekant hoppas de på att få pengar från personen. Rickard Eklunds mamma blev utsatt. Men mammans envishet blev räddningen. - Det är verkligen otäckt, säger hon.

ANNONS
|

Det kom ett samtal från ett okänt nummer. När Rickard Eklunds mamma svarade började en polsktalande person pratamed henne.

– "Hej, hoppas du känner igen mig trots att jag är så förkyld". Så började samtalet, berättar hon.

Efter som hon ursprungligen är från Polen förstod hon allt som personen sa.

Till en början trodde hon att det kanske var en kusin från Polen som ringde. Men sedan började han prata om pengar.

– "Du är mittsista hopp. Du måste hjälpa mig, snälla", sa personen, berättar kvinnan och fortsätter.

– Då slog det mig med en gång att det måste vara någon annan.För det första skulle han ha presenterat sig och sedan skulle han aldrig, aldrig be mig om pengar. Då började jag bli irriterad.

ANNONS

Sa "klick"

Hon började fråga vem det var i andra änden av luren.

– Personen svarade "men herregud, vet du inte vem som kallar dig "tant"?". Nej, det är ingen som kallar mig så.

Hon fortsatte kämpa med att försöka få fram personens namn.

– Jag var envis, jag ville veta vem det var. Då sa det klick.

Att det dessutom var andra gången på ett år som hon fick ett sådant här samtalpåverkadeatt hon blev så misstänksam. Även då ville personen ha pengar men hon sa att hon som pensionär inte har möjlighet att skicka pengar. Hon har efter detta funderat en del på vem det var som ringde. Och nu har det alltså hänt igen.

– Först tänkte jag "herregud!". Efteråt när jag pratat med min son som sa att de ville lura mig på pengar då känns det otäckt. Det är skrämmande.

Hon har pratat med några polacker och berättat om vad hon utsattes för.

– De tackade mig för att jag varnade dem. Man måste varna sina medmänniskor.

Varnar andra

I ett Facebookinlägg berättarsonen Rickard Eklund om vad som hänt:

"Jag misstänker att de sitter och skannar av hitta/eniro m.m. efter klassiska polska namn och ringer för att spela bekant/släkting som sitter i nöd. Nu är min mor såpas frisk och alert så hon fattade snabbt att detta var något galet", skrev han bland annat.

ANNONS

Nu vill han varna andra.

– Jag vill egentligen bara ha ut en liten varning så man kan tipsa sina nära och kära, säger han och fortsätter.

– Det är väldigt tråkigt att det är sådant som händer men samtidigt är jag inte förvånad. Vart man än är på nätet så är det någon som försöker lura en, men jag tror att min generation är lite mer vaksam på det.

Gammalt tillvägagångssätt

För polisen är denna typ av tillvägagångssätt inte helt ny.

– Att man har ringt upp äldre och sagt att man är barnbarn eller sagt att man är någon man inte är har pågått i flera år. Sedan har man sett den senaste tiden att man börjar vända sig till olika nationaliteter, säger Mattias Falkbåge, gruppchef vid polisens nationella bedrägericenter.

– Det är ett gammalt tillvägagångssätt och man hittar hela tiden nya vägar in på det. Och det gör man för att det är framgångsrikt, man lyckas lura till sig pengar.

Han berättar att det den senaste tiden främst har varit finsktalande äldre människor som drabbats.

– Så det här är nog en ny variant att man riktar sig mot polsktalande, säger Mattias Falkbåge.

– Man ringer upp och pratar med de här personerna och försöker säga "hör du vem det är". Om personen svarar "ja, men är det du?" så spinner de vidare och slutklämmen är ju att man är behov av pengar för bilen har gått sönder eller så är det någon annan knipa man är i, fortsätter han.

ANNONS

Skickar en kompis

Mattias Falkbåge berättar att personen som ringer påstår att de inte kan komma själva och hämta pengarna så de skickar en kompis. I de fall som har slutat i ett fullbordat bedrägeri har "kompisen" fått pengarna i handen när de kommer till bostaden eller så har denne följt med att ta ut pengar.

Varför riktar man sig mot äldre?

– Det är svårt att säga men om man generaliserar så kanske man har svårare att vara på sin vakt på samma sätt och identifiera om det är rätt person. Och den generationen litar mycket på varandra och på samhället och polisen och kanske inte är lika ifrågasättande om någon ringer, om man generaliserar, säger Mattias Falkbåge.

Hjälp dina släktingar

Han tycker att man ska anmäla om man råkat ut för något sådant här. Samtidigt vädjar han om att man ska varna sina äldre släktingar.

– Om att man ska ha en medvetenhet och vara försiktig, säger Mattias Falkbåge och fortsätter.

– Så fort man får samtal om pengar, om att lämna ut kortuppgifter och så vidare, då ska man tänka till. Det är en tydlig varningssignal. Det är bättre att säga att man ska tänka och återkomma. Sedan ska man ringa upp den här personen på ett nummer som man har sparat sedan tidigare eller genom någon annan släkting som har nummer till den här personen så man dubbelkollar att det är rätt person. Sannolikheten att det inte är det är rätt så stor.

ANNONS

Han sammanfattar det med att säga att man ska motringa och vara skeptisk.

Han hänvisar också till pensionärsföreningar som har utbildningspaket rörande olika brott, däribland denna typ, där gärningsmännen riktar sig mot äldre.

ANNONS