Resecentrum för Landvetterbor

ANNONS
|

Sedan flera år tillbaka har det funnits planer på ett nytt resecentrum i Landvetter. Den befintliga bussterminalen är liten och gammal, och dessutom vill kommunen använda området till annat. Nu är grävskoporna på plats.

– Genom att ta bort bussterminalen frigörs ytor där det i stället ska byggas hus för affärsverksamheter och bostäder. Landvetter centrum får nu plats att växa ut, säger Lucas Signori, utredningsingenjör i Härryda.

Tanken med det nya resecentrumet är också att få en knutpunkt.

– Bredvid resecentrumet ska vi bygga pendelparkering. Dessutom kommer terminalen nu ligga intill riksväg 40 där vi har motorvägshållplatser, säger Lucas Signori.

ANNONS

Terminalen ska ihop med motorvägshållplatserna upplevas som ett sammanhängande resecentrum.

Resecentrumet ska också göra att södra sidan om väg 40 bättre binds ihop med centrum, genom den gång- och cykelbro som går över motorvägen.

– Då kommer man direkt ned till resecentrumet. Trots att platsen inte är särskilt långt bort från dagens busstation tror vi att det här blir en betydlig förbättring, säger Signori.

Resecentrumet kommer att ligga mellan Ica Kvantum, Landvetter skola och Härrydavägen. Både delar av Härrydavägen och Brattåsvägen kommer att byggas om, framförallt för att ge plats åt parkering och gång- och cykelväg.

Målet är att allt ska vara klart om ett år.

– Kanske är inte hela bygget färdigt då, men terminalen ska vara klar, säger Lucas Signori.

Han menar att resenärerna då kan förvänta sig en modern terminal med vänthall och kiosk.

– Ungefär som Nils Ericsonterminalen, men en fjärdedel så stor.

Kostnaden för resecentrum väntas bli mellan 25 och 30 miljoner. Finansieringen står Härryda kommun och Västtrafik för.

ANNONS