Foto: Privat
Foto: Privat

Reporter blir ny pressekreterare för SD

Sverigedemokraterna har nyrekryterat. Det är den erfarna politikreportern Anna Ernius som blir ny pressekreterare för partiet i riksdagen. – Detta visar på vår normalisering, säger partiets presschef Henrik Vinge om rekryteringen till Expressen.

ANNONS
|

Anna Ernius arbetade tidigare för Skaraborgs Läns tidning och Skövde Nyheter som bland annat politikreporter. Hennes uppgift har de senaste åren varit att i egenskap av politikreporter intervjua partiledare och ministrar när de besökt regionen. För en veckasedan tog hon dock klivet över och arbetar sedan dess som pressekreterare för Sverigedemokraterna i riksdagen, vilket Expressen avslöjade..

– Jag började förra måndagen. Det känns jättebra, säger hon till GP.

Varför tog du klivet ifrån jobbet som politikreporter till att bli pressekreterare för ett riksdagsparti?

– Jag kände helt enkelt för att göra en insats och arbeta med de här frågorna som jag tycker är viktiga.

ANNONS

Vilka frågor är det?

– Det är en ganska oroväckande samhällsutveckling som jag känner att Sverigedemokraterna har det bästa partiprogrammet för.Det som jag är mest oroad över är laglösheten och parallellsamhällena som växer fram. Tryggheten för flickor och kvinnor i det offentliga rummet är också en väldigt viktig fråga för mig.Anledningen till att jag söker mig till Sverigedemokraterna är för att de andra partierna inte tagit det här på allvar.

Kritisk till medier som mörkar

Anna Ernius är starkt kritisk till medier och sina tidigare kollegor. Hon menar att hon och hennes kolleger systematiskt tvingats mörka och vinkla nyheter för att inte gynna Sverigedemokraterna.

Hon beskriverhur hon tycker att riksdagspartiet behandlats orättvist och hur hon vill bidra till att lyfta fram Sverigedemokraternas politik vilken enligt henne är den enda som i dagens Sverige är relevant.

– Jag har en bra relation till mina tidigare kollegor.Jag brinner för journalistiken och är i hjärtat journalist och det kommer jag alltid att vara. Det handlar samtidigt om att skriva sant och relevant och inte bara den ena delen, säger Anna Ernius.

Hur upplever du att rapporteringen, i egenskap av tidigare journalist,varit?

– Det är många som har pekat på att det mörkas och vinklas och jag har personligen upplevt det i min yrkesroll.Man utgår från en mall där man lyfter fram allt positivt med invandring men får inte gå utanför mallen och skriva något negativt om invandring.

ANNONS

Hon kallar vidarebehandlingen av Sverigedemokraterna för en osund "demonisering" och säger att det ligger i allas intresse att betrakta SD som ett vanligt parti. Särskilt viktigt är det att hennes tidigare journalistkollegor börjar behandla SD som alla de andra partierna, enligt Ernius.

– Man har väldigt svårt att hantera frågor om invandring, och det finns en demonisering av SD som jag har tyckt illa om ända sedan start. Det har varit otillfredsställande, säger Anna Ernius till Expressen.

Hoppas inte SD ska dras ner av dess bakgrund

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har nobbats av Nobelstiftelsenvid ett flertal tillfällentidigare.

"Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om att alla människor är lika i värde och rättigheter - oavsett hudfärg, härkomst och religion. Nobelstiftelsen väljer därför att inte bjuda in Sverigedemokraterna till årets Nobelfestligheter", saLars Heikensten, Nobelstiftelsens vd, 23 oktober 2015.

Sverigedemokraternas nya pressekreterare säger i intervjun att hon hoppas att man ska kunna vända blad och att partiet i dag inte står för samma värderingar som tidigare.

Hennes arbetsuppgifter kommer framöver att bestå av att arbeta som pressekreterare där hon sköter mediekontakterna samt internt mellan riksdagsledamöterna. Hon kommer vidare att vara med och utforma kommunikation både centralt och regionalt.

ANNONS