Kraftig brand utbröt på Björkö

Öbor flydde sina hem när en kraftig brand utbröt under söndagseftermiddagen på Björkö. En nödraket tros ligga bakom branden som tvingade ett 40-tal hushåll till evakuering. Helikoptrar vattenbombade området och flera fastigheter brand- och rökskadades.

ANNONS

Larmet kom in 17.41 under söndagseftermiddagen. Väl på plats kunde man konstatera att branden var av omfattande karaktär. Röklukt spreds sig ända in till centrala Göteborg.

– Vi har inte kontroll på läget. Vi har evakuerat ett 40-tal hus, men nu höftar jag bara, sa Daniel Lyckelid vid Öckerös räddningstjänst till en början.

Vid 21.30 hade räddningstjänsten fått kontroll över branden.

– Men vi kommer fortsätta vattenbomba med helikoptern ett tag till. De släcker en del brandhärdar, sa Daniel Lyckelid.

Totalt ska ett 40-tal fastigheter ha evakuerats. Men enligt Daniel Lyckelid ska det mestadels ha brunnit på bar mark. Man kommer även under natten skadekontrollera de fastigheter som har påverkats.

ANNONS

– Ett garage är helt nedbrunnet, sa han på söndagskvällen.

Enligt polisen har ett garage brunnit ned till grunden och ett annat hus ska vara skadat av elden. Ett tredje hus beskrivs som rökskadat.

Utöver detta menar polisen att det kan vara flera andra fastigheter i det aktuella området som är rökskadade eller rent av mycket rökskadade.

LÄS MER:Gunnar såg nödraketen som startade jättebranden

Polisen misstänker brott

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Vi misstänker att branden har orsakats av en nödraket som skickats från en båt och som sedan har landat på marken och fattat eld, sa Hans Lippens, presstalesperson vid polisen.

Bild: Thomas Crona

LÄS MER:Anette omringades av lågorna på Björkö

VMA utskickat

Ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdades om att alla som befann sig i området Mossvägen/Ljungblomsvägen omedelbart skulle utrymma området.

Vid 21-tiden under söndagen stoppade polisen de personer som ville ta sig till Björkö.

– Vi släpper inte över någon till Björkö, enligt lagen om skydd vid olyckor, sa Andreas Wellin, polisinspektör och gruppchef vid polisen på Hisingen till GP på plats vid Lilla Varholmen.

Ett 40-tal boenden fick till en början lämna sina hem. Men vid 23-tiden uppgav polisen att de första av de evakuerade hade fått tillåtelse att återvända till sina hushåll. Under måndagsmorgonen uppgav räddningstjänsten att alla kunde bege sig hem igen.

ANNONS

– Ja, jag ser ingen anledning till att det inte skulle kunna det. Nu ryker det knappt, sa Peter Eriksson, räddningschef i beredskap på Öckerö.

LÄS MER:Björköbor berättar om sina upplevelser av branden

Stor insats på ön

Ett stort antal personer har deltagit i räddningsarbetet och man kallade in ett flertal helikoptrar för att hjälpa till med släckningsarbetet. Räddningstjänsten Storgöteborg bistod med omkring 35 räddnings- och ledningspersonal.

Många följde också släckningsarbetet på plats. David Hedman såg röken från Majvik i Torslanda där han bor.

– Hela norra Björkö är täckt helt och hållet av rök. De hus som vi brukar kunna se, ser man inte nu, sa han.

Enligt honom cirkulerade tre helikoptrar över ön.

– De håller på att vattenbomba, sa han.

Stephan Ohrvall befann sig på Kalvsund, sydost om Björkö, och även han följde utvecklingen.

– Jag upptäckte det när det började brinna strax före sex. Först såg jag lite vit rök men nu är det svart rök, sa han.

Han såg också att det rådde full aktivitet med att bekämpa branden.

– Just nu ser jag en helikopter som vattenbombar och en helikopter som hovrar ovanför Björkö. En gul färja med vattenkanoner sprutar vatten in mot Björkö från västsidan.

LÄS MER:"Elden flyttade sig snabbare än vi hann med"

Färjeläget åter öppet

Efter beslut från räddningstjänsten kunde färjetrafiken åter öppnas all trafik klockan 01.00 natten mot måndag. Enligt polisen är dock vissa gator på Björkö fortfarande avstängda för biltrafik.

ANNONS

Strax efter klockan halv sju på måndagsmorgonen fortsatte räddningsinsatsen.

– Vi arbetar med eftersläckningen men nu pyr det bara lite i marken, säger Peter Eriksson, räddningschef i beredskap på Öckerö.

Räddningstjänsten Öckerö får hjälp av fler andra stationer. Även försvarsmakten hjälper till att bevaka och eftersläcka. Eftersläckningsarbetet kommer även fortgå under natten till tisdag.

– Det har gått bra under dagen, men det är extrem torrt i markerna. Det brinner fortfarande på sina ställen i jorden så vi kommer hålla hålla på med eftersläckningsarbetet under hela natten, sa räddningsledaren Daniel Lyckelid.

Under tisdagen har räddningstjänsten jobbat på platsen.

– Vi har jobbat med eftersläckning, men i och med att det är varmt så blossar det upp igen även om man har vattnat en timme tidigare. En veckas regn hade varit bra nu, säger Peter Eriksson.

Han berättar att räddningstjänsten kommer jobba kvar på ön även under natten till onsdagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS