Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/12

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Rånarnas iskalla sms till offrets anhöriga

  Pappan och sonen ska ha dödshotats, blivit skjutna i huvudet med luftvapen och fått strypsnaror runt halsen. Under 19 timmar var de fångna i sitt eget hem. För att ingen skulle upptäcka offren skickade rånarna ett vilseledande sms från pappans mobil. Nu döms tre av fyra åtalade män till långa fängelsestraff. En kvinna döms även till skyddstillsyn efter att ha medverkat i rånet.

  Sent på kvällen den 20 november i fjol trängde sig fyra maskerade män in i en villa i Alingsås. Männen var också beväpnade med en vapenattrapp som såg ut som ett maskingevär, ett luftvapen och knivar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Hemma i Alingsåsvillan var en pappa och hans son. Pappan fick ett vapen riktat mot sig och tvingades ner på golvet. Sonen, som är i 15-årsåldern, var inne på sitt rum och gömde sig under skrivbordet . Men så hörde han sin pappas vädjan:
  – "Ni får allt jag har bara ni inte rör min son", sa han enligt sonen. 

  Då kom pojken fram från sitt gömställe.

  Pappan bakbands till händer och fötter och fick en strypsnara runt sin hals. Och sedan förhördes de om var de förvarade sina värdesaker - samtidigt som vapen riktades mot dem. Och vid ett tillfälle sköts pappan i huvudet med luftvapnet. Rädslan för vad som kunde hända mer fick dem att berätta allt. 

  LÄS MER: Polisen misstänker: Så kartlade rånarna sina offer

  Iskalla sms:et

  Gärningsmännen kunde sedan plocka på sig datorer, mobiltelefoner, pass, bilnycklar och bankkort med tillhörande koder.

  Pappan tvingades också i en dryck med en tablett i som hade "en avdomnande effekt".
  Innan gärningsmännen lämnade Alingsåsvillan täppte de igen sonens mun med en strumpa och tejpade fast den med silvertejp. Även han bakbands till händer och fötter. Därefter band de ihop pappan och sonen på ett sådant sätt att om de sträckte på benen så drogs snarorna runt halsen åt. Sedan avlossade de ett skott med luftvapnet även mot sonens huvud.

  Avslutningsvis låste de in pappan och sonen i matkällaren och dörren blockerade de med en säng. För att dölja sina spår hällde rånarna klorin på golvet.
  Strax innan tre tidigt på morgonen därpå lämnade gärningsmännen huset. Då hade de varit där i cirka fem timmar och fyrtio minuter, enligt misstankarna.

  Sedan blev pappan och sonen liggande i det trånga utrymmet.
  Under dagen hade gärningsmännen skickat ett sms till en av pappans anhöriga: "Vaknade precis, är magsjuk så kan ej komma till jobbet i dag". Enligt åklagaren gjordes detta för att "avvärja upptäckt".

  Först klockan fyra på eftermiddagen därpå hittades de av oroliga anhöriga.

  LÄS MER: Pappans och sonens skräckdygn - i egna hemmet 

  Avslöjades av övervakningskameror

  Dagen efter rånet ska rånarna dessutom ha köpt mängder med saker och försökt att ta ut kontanter med de stulna kontokorten. Genom att spåra var inköp gjorts hittade polisen övervakningsfilmer.
  – Det här är kända killar. Så fort man ser en bild från en övervakningskamera där någon av dem köper något så kunde poliserna säga "det är ju han". Det är lokal polis som väldigt snart vet vilka de är, har vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand, sagt.

  Fyra män, alla i 20-årsåldern, som misstänks ha varit inne i villan under brottskvällen åtalades för grovt rån och synnerligen grov misshandel. Och en jämngammal kvinna åtalades för medhjälp till grovt rån för att ha varit med i förberedelserna.

  Tre av dem åtalades också för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel för att ha tagit pappans bil. Den hittades sedan övergiven och dränkt med klorin.

  Ingen koppling mellan offer och misstänkta

  När åtalet lämnades in sa åklagaren att det inte kommit fram varför just denna man och hans som valdes ut till brottsoffer. Det ska inte finnas någon koppling mellan dem och de åtalade.

  De åtalade har alla nekat till brott.

  Klockan 14.00 på måndagen meddelade Alingsås tingsrätt sin dom i det uppmärksammade fallet. Tre av de åtalade männen, födda under den senare delen av 90-talet, döms till fängelsestraff på mellan tre år fyra år och nio månader för bland annat grovt rån. 

  En kvinna i 20-årsåldern döms även till skyddstillsyn efter att tingsrätten fastslagit att hon gjort sig skyldig för medhjälp till rån. 

  Enligt tingsrätten går det inte att bevisa att den fjärde av de åtalade männen gjort sig skyldig till bland annat grovt rån och grov misshandel som han åtalades för. Mannen döms istället till dagsböter för ett mindre narkotikabrott.  

  Pappan och sonen får skadestånd 

  Utöver grovt rån döms männen också för en rad olika brott. Mannen som döms till längst fängelsestraff, fyra år och nio månader, döms bland annat för häleri, tillgrepp av fortskaffningsmedel och vapenbrott.

  De dömda männen döms också att tillsammans betala över 180 000 kronor till pappan och sonen som utsattes för de grova brotten. Utöver det döms de även att betala stora skadestånd till företag som drabbats av deras kriminella verksamhet.  

  Åtalet mot de inblandande var omfattande och gällande alla brottsmisstankar räckte inte bevisen till en fällande dom. De dömda männen frias bland annat från misstankar om olaga hot, och rån av normalgraden vid ett tidigare brottstillfälle i november förra året. 

   

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.