Här hyllas hjältarna Lennart Andreasson, Patricia Downes, Siobhan Andreasson och Raphael Storck tillsammans med brandmännen på Öjersjö brandstation.
Här hyllas hjältarna Lennart Andreasson, Patricia Downes, Siobhan Andreasson och Raphael Storck tillsammans med brandmännen på Öjersjö brandstation. Bild: Räddningstjänsten storgöteborg

Räddade grannens liv – hyllas för sin hjälteinsats

Familjen skulle fira tidig julafton när de insåg att grannhuset stod i lågor. Nu prisas de av räddningstjänsten för insatsen som räddade grannens liv.
– Helt plötsligt faller något svart ner från taket. Han måste kastat sig ut, säger Patricia Downes när hon beskriver delar av den dramatiska händelsen.

ANNONS

Under tisdagsförmiddagen bjuds det på tårta och tal vid Öjersjös brandstation. Familjen som räddade sin grannes liv hyllas för sin insats.

– Vi vill hylla dem för att det är jättebra att folk agerar. Vi är en organisation som aldrig är först. Det är alltid någon i allmänheten före oss och det är jättebra att agera och inte bara reagera. Vi ser också att de blir förebilder för andra, säger Anders Ekberg, räddningschef vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Knackade på dörren

Det var i början av december som familjen Andreasson i Eskilsby i Härryda firade julafton lite tidigare än vanligt. De passade på redan den 9 december när alla var lediga samtidigt. På eftermiddagen knackade det på dörren och en kille ropade att det brann i grannhuset.

ANNONS

– Vi förstod att det är något som inte stämmer, han var helt stissig. Han berättade att det brinner i grannhuset så jag springer bara rätt ut utan jacka eller någonting, säger Patricia Downes, dotter i familjen och en av dem som nu hyllas för sin hjälteinsats.

Patricia, hennes pappa Lennart, systern Siobhan och hennes pojkvän Raphael sprang mot grannens hus. De hade fått höra att det inte var någon i huset – men Patricia och hennes familj ville vara säkra.

– Jag bara agerade. Det låter dumt nu, men jag tänkte inte. Lågorna var redan utanför huset och fönster hade exploderat. Jag sprang så jag kom på framsidan. På nedervåningen var det inte tänt så Raphael tog en trädgårdsprydnad och kastade in genom fönstret, och tog han handen genom dörren och öppnade.

Villan under den pågående branden.
Villan under den pågående branden. Bild: Räddningstjänsten Storgöteborg

Svårt att andas

De försökte söka igenom nedervåningen.

– Jag söker igenom det jag kan. Det var väldigt varmt, man har läst om första röken men förstår nog inte förrän man andats sådan rök. Kroppen säger bara stopp, man får ingen luft fast man andas in.

Samtidigt som Patricia och hennes familj har närmat sig huset, är hennes mamma kvar hemma och ringer ägarna. Men hon får inget svar.

ANNONS

Hörde ringsignal

På nedervåningen i det brinnande grannhuset har elden fått fyr av syret genom det krossade fönstret. Patricia och hennes familj får skrika till varandra för att höra vad de säger. Det smattrar omkring dem och glöd rasar från innertaket.

– Då hör vi en ringsignal från övervåningen. Vid det här läget var lågorna i min brösthöjd. Trappan hade börjat brinna och det var så varmt så kroppen tog emot att ens gå nära. Men vi ropade att han skulle komma ner. Helt plötsligt faller något svart ner från taket. Han måste kastat sig ut, säger Patricia Downes.

Patricia Downes.
Patricia Downes. Bild: Privat

Släckte grannen

Mannen som bor i huset hade kastat sig ner från ovanvåningen. Han brann.

– Då ser jag att han har en tröja och att det är en man, han var så sotskadad så man såg inte mycket. Vi slog på honom för att släcka elden. Sen drog min syster och Raphael ut honom.

Medan Patricia och hennes familj sprang mot huset, larmade de andra grannarna på räddningstjänsten som snart var på plats.

Det påbörjade firandet av julafton slutade med polisförhör, samtal med ambulans och räddningstjänst. Grannens hus totalförstördes i branden, men hans liv räddades av Patricia Downes, Siobhan Andreasson, deras pappa Lennart Andreasson och Siobhans pojkvän Raphael Storck.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS