Psykpatienter flyttas mitt i natten

ANNONS
|

På tisdagen beslutade Kommunals och Vårdförbundets skyddsombud att – med stöd av kapitel 6, §7 i arbetsmiljölagen – stänga avdelning 22 vid den psykiatriska kliniken på Varbergs sjukhus.

Anledningen är hög arbetsbelastning och att det ordinarie överfallslarmet inte fungerat tillfredställande. När larmet gått har det indikerat att det kommer från en annan plats än där överfallet äger rum.

- Vi har jobbat på det länge. Vi har ett back up-system men det ska naturligtvis inte vara så att det ordinarie larmet inte går att lita på. Det är självklart att det ska fungera. Jag förstår att man reagerar på det, säger Christina Kovac, tf förvaltningschef för Psykiatrin Halland.

ANNONS

Den paragraf i arbetsmiljölagen som facket hänvisar till handlar bland annat om "omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa".

Det låter som att det är kaos på avdelningen?

- Nej, vi har gjort bedömningen att det inte handlar om någon risk för någons liv eller hälsa, men facket bedömer att trycket är så högt på avdelningen att de väljer att stänga, säger Christina Kovac.

Patienterna på avdelningen ska nu flyttas till andra enheter, främst inom Region Halland. Somliga kan komma att skrivas ut.

- Vi omfördelar patienterna till andra avdelningar i Varberg, Halmstad tar några, barnpsykiatrin några. Sedan får vi hjälp av intilliggande kliniker, bland andra Göteborg och Kungälv, säger Christina Kovac.

Vad betyder detta för psykiatrivården i Varberg?

- Det är klart att det inte är god reklam för psykiatrin. Det är ett ingrepp för både patient och anhörig. Det ärinte bra att skicka ut patienterna till okända miljöer utanför deras hemort.

En anhörig till en av patienterna på avdelningen ringer till GP sent på tisdagskvällen. Han är arg.

- De flyttar alla patienterna till platser som Kungälvs sjukhus, mitt i natten. Alla 16, nu när vi pratar. Min anhöriga ringer och säger att det sitter folk där som får panikattacker. Det här är människor som är otroligt sköra och kan ta livet av sig när som helst. Hur kan facken ta det ansvaret? säger han.

ANNONS

Avdelning 22 är en allmänpsykiatrisk akutvårdsavdelning med 16 platser. Vid stoppet var den fullbelagd.

Stängningen innebär också att inflödet av patienter till övriga avdelningar på kliniken i Varberg också stängs. Nya patienter som behöver akut psykiatrisk vård hänvisas till vuxenpsykiatrin i södra Halland.

ANNONS