Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/8

Promenaden med havsutsikt

Efter fyra år av väntan och 40 sidor ansökningsblanketter har bygget av strandpromenaden i Åsa börjat. "Det blir en Sveriges vackraste promenadvägar", säger Lars Ranäng.

Rolf Gustavson, Bengt Eriksson, Jan Hvit och Lars Ranäng snickrar på en 270 meter lång träbrygga mellan badvikarna Vita Sand och Krokvik i Åsa i den södra delen av Kungsbacka kommun. Första etappen på den 5,8 kilometer långa strandpromenaden är äntligen i gång.
– Vi brukar vara tolv personer som arbetar varje tisdag och torsdag. Men inte om det regnar. Hittills har vi bara ställt in en enda gång. Och vi håller tidsplanen än så länge, säger Lars Ranäng, projektledare och en av initiativtagarna till bygget av strandpromenaden.

För fyra år sedan drog han och vännen Leif Blomqvist i gång projektet efter att ha läst kommunens planer för att öka tillgängligheten till stränderna i Åsa. Båda boende nära havet och med gedigen erfarenhet av bygge och projektering, såg möjligheten att förverkliga något unikt och stort. 
– Visionen är att binda ihop badvikarna med en gångväg för att öka tillgängligheten till vår främsta resurs, kusten-stränderna-havet. Det är en del av Åsas utveckling.

En ideell förening, Åsa Kustpromenad, bildades för att driva projektet. Efter lång väntan och 40 sidor ansökningsblanketter kom beskedet i april att det var ok att dra igång. Då var det klart med pengar och de flesta tillstånden.
– Det har varit en gräslig byråkrati. Vi har fått oerhört mycket dunk i ryggen av folk. Men det har även varit en del negativt. 

Strandpromenaden sträcker sig från Näsbokrok i norr till Vassbäck i söder och binder samman åtta vikar.
– Vi har gjort en noggrann inventering och har rekognoserat varenda skreva längs vägen, säger Lars Ranäng.
Ett par områden är inte lösta med markägare. 
– Några vill att deras mark ska vara orörd. Men de flesta markägare har varit positiva och tillmötesgående.

De 1,6 miljoner kronor som finansierar projektet är EU-bidrag och medel från Lokalt ledd utveckling i Halland. Hittills har brädor med ingraverat namn inbringat …80 000 kronor. Däremot är arbetskostnaderna noll. 
– Det är beräknat till 7 000 arbetstimmar, ideellt arbete. Det betyder 3,5 miljoner kronor om man räknar 500 kronor i timmen. 

Om två år ska hela sträckan vara klar. 
– Det är främst för de boende i Åsa som ska kunna vandra längs havet mellan alla fina stränder och utblickar mot västerhavet. Men också andra kan röra sig fritt längs havet utan hindrande staket eller förbudsskyltar. Det blir antagligen Sveriges vackraste promenadväg, säger Lars Ranäng.

Fakta: Åsa Kustpromenad

  • Är en 5,8 kilometer lång stig från Rågelund till Näsbokrok.
  • Innehåller: 1,2 km träbryggor, 140 ton grus i första etappen, 800-900 ton för hela sträckan
  • Projektägare: Åsa Kustpromenad ideell förening.
  • Byggtid: Maj 2017-sommaren 2019
  • Finansiering: 1,6 miljoner kronor i olika bidrag och lika mycket i ideell arbetstid.
Mest läst