Det försenade förslaget att införa vårdval i mödrahälsovården har blivit en valfråga.
Det försenade förslaget att införa vårdval i mödrahälsovården har blivit en valfråga. Bild: Lise Åserud/TT

Privat mödravård har blivit en valfråga

Frihet för patienterna tycker de grönblå. Privatisering för privatiserandets skull svarar de röda. Frågan om vårdval inom mödrahälsovården i Västra Götaland har skjutits upp flera gånger. Nu har det blivit en valfråga i regionen.

ANNONS
|

Vårdvalet innebär att patienten själv får välja vårdgivare, oberoende om det är ett offentligt eller privat alternativ.

2009 infördes det för vårdcentraler. Fem år senare för rehab och 2016 rasade diskussionen om mödrahälsovården skulle bli det tredje området.

Den grönblå majoriteten i regionen är för — de röda är emot.

Förslaget sköts upp – igen

Men beslutet om att införa vårdval fattades inte 2016.

Efter ett kritiskt brev från verksamhetscheferna för regionens förlossningsvård meddelade regionrådet Jonas Andersson (L) att beslutet tidigast kunde fattas våren 2017.

Anledningen var bland annat att ett gemensamt journalsystem dragit ut på tiden.

Men inte heller 2017 kom något beslut och i mars i år meddelade det grönblå styret att det på nytt skulle skjutas upp. Denna gång till efter valet.

ANNONS

– Journalfrågan ska ha varit löst i maj-juni men eftersom Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har varit tydliga med att de är emot ville vi vänta, säger Jonas Andersson.

Han förklarar att nya verksamheter annars kan börja starta upp bara för att få se beslutet rivas upp efter valet.

Vänsterpartiet är mycket kritiska

Med förseningen har förslaget nu blivit en valfråga och positionerna är de samma.

Regionrådet Eva Olofsson (V) säger att hon fortfarande anser att vårdval skulle vara ett stort misstag.

– Vi ser ingen idé i att splittra upp den här verksamheten som i princip alla är nöjda med, säger Eva Olofsson .

Hon syftar då till en kundenkät som Närhälsan gjorde 2016 med 3 200 personer, där runt 98 procent uppgav att de var nöjda med sitt besök på mottagningen.

Men Jonas Andersson menar att det inte är ovanliga siffror och att man kan hitta likvärdiga resultat i landsting där vårdval redan har införts.

Istället säger han att det finns flera fördelar med förslaget. Exempelvis att det ger en ökad valfrihet för patienterna.

– I Borås finns det till exempel bara en barnmorskemottagning. Där kommer någon troligen att etablera sig, säger Jonas Andersson.

Risk för barnmorskebrist på förlossningen

Eva Olofsson ser istället risker. Bland annat att det kan leda till att barnmorskor lämnar förlossningsavdelningar som i sin tur får personalbrist.

ANNONS

Jonas Andersson håller med om att vissa barnmorskor kan välja att byta jobb. Han säger att arbetet på förlossningen kan vara tufft, med obekväma tider.

Samtidigt förtydligar han att det i förslaget finns krav på viss erfarenhet från barnmorskemottagningar som kan minska avhoppen.

– Sen om jag hade varit barnmorska hade jag inte varit jätteledsen för fler möjliga arbetsplatser, säger han.

Kan drabba vårdkedjan

Sedan förslaget lades på is har regionens förlossningschefer inte diskuterat frågan. Lena Otterlind, tf verksamhetschef för förlossningsvården på Sahlgrenska, påpekar dock att deras oro finns kvar.

– Vi var rätt nöjda med att förslaget drogs tillbaka och alla synpunkter kvarstår. Vi är oroliga för vad som kommer att hända och för kvaliteten i mödravården och förlossningsvården, säger Lena Otterlind.

Utöver barnmorskebrist ser de risker för nedläggningar av Närhälsans mödravård på mindre orter, men också att vårdkedjan riskerar att drabbas.

Jonas Andersson erkänner att det har funnits problem när vårdval har införts i andra landsting.

– Men vi har haft fördelen att kunna lära från dem. Däremot inte sagt att det vi riggar nu blir felfritt. Men jag ser inte den risken så som krav- och kvalitetsboken är skriven just nu, säger han.

Så det är alltså en väldigt uppskattad organisation som du själv ser flera risker med att förändra. Tycker du ändå att det är värt det?

ANNONS

– Ja, för oss är det förmodade pluskontot större än risken att det ska försämras. Vi tror att om det blir fler aktörer, blir det konkurrens vilket leder till utveckling, säger Jonas Andersson.

Vill utvidga vårdval till flera områden

Mödrahälsovården är den organisation där vårdval är närmast att införas men Liberalerna vill utvidga systemet ytterligare. I slutet av året ska en utredning vara klar för vårdval inom tandreglering för barn och unga.

Liberalerna ser också över möjligheten att inför det för Neuropsykiatrisk utredning, för diagnoser som adhd och Aspergers syndrom.

De har även diskuterat röntgen.

– Det finns både fördelar och nackdelar med det också. Här är vi ännu mer sårbara med personal. För röntgenläkare och sjuksköterskor har vi ont om. Så det kanske jag inte vill springa iväg med direkt, säger Jonas Andersson.

ANNONS