Prisbelönt amerikan med lyxyacht i Västsverige

En prisbelönt, amerikansk entreprenör färdas med en jättelik lyxyacht längs Västkustens vatten. Det blev en stor uppståndelse när den ankrades i Trollhättan igår kväll. –  Det är hedersstund. Det är inte sådant man i vanliga fall får uppleva, säger Ola Germundsson som stod i båtens publikhav.

ANNONS
|

Den jättelika yachten heter Gene Machine och är 55 meter lång, nio meter bred och är värd omkring fyrahundra miljoner. Den har färdats längst Göteborgs kust, längst Göta älv och stannade till i Trollhättan i går kväll. Ola Germundsson var en av dem som såg yachten.

– Den är så magnifik, så vacker. Det framgår inte på bilder. Den har en fin blank yta med trädäck och en fantastisk konstruktion. Det är hedersstund. Det är inte sådant man i vanliga fall får uppleva, säger Ola Germundsson.

Många nyfikna

Enligt honom var det en stor folksamling som spanade in den enorma lyxyachten vid hamnen.

ANNONS

– Alla blev helt fascinerade av båten. Det var jättemånga som var där och tittade på den.

Han har ett stort båtintresse och kollade upp vem som ägerbåten på marinsidor som han känner till.

– Det är en amerikansk entreprenör som heterJonathan Rothberg.De var han som gjorde utrustning för att identifiera DNA-analys. Det finns bilder på när han får ett pris från Barack Obama.

Prisad entreprenör

Doktor Jonathan Rothberg är en entreprenör inom medicin och är verksam inom bland annat DNA-analys. Han äger flera företag och har fåttmånga prestigefyllda priser. Bland annat fickhan The National Medal for Technology & Innovation av USA:s dåvaradnde president Barack Obama 2016 för en tekniska utveckling av instrument för DNA-sekvensering.

Enligt Ola Germundsson stannade båten i hamnen under cirka en timme innan den åkte vidare.

– Ägarfamiljen traskade omkring och tittade på båtar.Det var tre barn, Jonathan och hans hustru. Jag tror inte att de pratade med någon, säger han.

För att få reda på mer skrev han en hälsning till båten på Instagram – och båten svarade.

– Jag vet inte om det var ägaren eller kapten som svarade. Men den sa att den hade börjat i Monaco och var på genomresa genom Europa.

Omfattande kryssning

Peter Kjellin, skeppsmäklare vid T R Shipping, bekräftar att yachten heter Gene Machine. Hanhar varit kontakt med ägaren till båten.

ANNONS

– Det är en privatägd Yacht.Den är på genomresa i norra Europa och har besökt ganska många nordeuropeiska hamnar på sistone. Den ankrade utanför Trollhättan igår. Den ska till Vänern idag och imorgon, säger han.

Enligt honom är det den 36:e dagen på yachttens resa.

– Den har varit i Tyskland och i Danmark. Igår morse åkte den från Köpenhamn. Sedan har den åkt förbi Göteborg, säger han.

Besöker Europa årligen

Enligt yachtens kapten, Fraser Gow, ger sig ägarfamijen, Rothberg varje sommar ut på en tre månader lång semesterresa runt om i Europa. Tanken var att de skulle besöka Sverige redan förra året, men resan ställdes in på grund av tidsbrist.

– Vi ville åka till ett ställe som var annorlunda än dit vi brukar åka, säger Fraser Gow, kapten på yachten Gene Machine, när vi når dem per telefon från färden på Vänern.

Yachten har under sin långa resa passerat bland annat Frankrike, Spanien, Portugal och Danmark innan den passerade Vänersborg och Trollhättan.

– Vi har njutit av kanalen och dess historia, berättar Fraser Gow glatt.

Utöver familjen ochdess sällskap är det 12 personer som jobbar på fartyget. De planerar att först besöka Läckö slott innan de vänder tillbaka för att återigen passera Vänersborg och Trollhättan. Därefter styr de yachten mot Svalbard vilket är slutdestinationen, dit de beräknas anlända den sjunde augusti.

ANNONS

– Vi har lite bråttom dit, säger Fraser Gow.

Ankrat i Vänern

Yachten befinner sig nu i Vänern och för att ta sig ut därifrån måste den tillbaka längs Göta älv och förbi Trollhättan.Ola Germundsson var glad för att han fick chansen att se båten, men han skulle själv inte vilja ha en likadan.

– Jag skulle inte ha råd att ha en sådan. Bara att fylla tanken skulle kosta mig mer än en miljon, säger han.

Gene Machine är byggd i Holland. Den har två dieselmotorer på 1410hk och gör 15 knop. Bränsletanken är hela 115 00 liter.

ANNONS