Therese Alkdals och Hanna Wennbergs lekstad i Kungälv omsatte redan första året 4,2 miljoner kronor.
Therese Alkdals och Hanna Wennbergs lekstad i Kungälv omsatte redan första året 4,2 miljoner kronor.

Prisas som årets uppstickare

ANNONS
|

Det är en ganska lugn vardagseftermiddag på Barnens Lekstad i Solbräcke, strax norr om Kungälv. Några föräldralediga mammor och pappor jagar runt med sina barn, men den stora anstormningen väntar först till helgen.

– Visst är det så. Det är ju helgerna och loven vi lever på, säger Hanna Wennberg.

Det har gått drygt fem år sedan hon för första gången träffade Therese Alkdal. Då var de nyblivna mammor till sönerna Theo och Max. Och som de flesta föräldralediga diskuterade de utbudet av aktiviteter i närområdet.

– Vi tyckte att det saknades något i Kungälv. Vi åkte alltid ner till Göteborg med våra barn. Så vi började spåna lite och sedan växte det fram mer och mer, säger Therese Alkdal.

ANNONS

– Föräldraledigheterna är bra på det sättet, man får lite perspektiv till sitt liv. Man kommer ifrån lite grann och får tänka över saker, säger Hanna Wennberg.

När de gjorde allvar av den tidigare ganska lösa affärsidén hade de hunnit få varsitt barn till. Men då skruvades också tempot upp rejält.

– Det tog exakt ett år från första samtalet som vi ringde till att vi öppnade, säger Hanna Wennberg.

Den 17 december 2011 slog lekstaden upp portarna. Therese och Hanna har hela tiden strävat efter att inte efterapa konkurrenterna, utan istället hitta sin egen nisch.

– Ministaden som vi har byggt upp ska avspegla Kungälv, med flera små butiker. Tanken är att barnen ska kunna leka järnet i klätterställningen och sen komma ner lite i varv och leka pedagogisk lek också, säger Therese Alkdal.

– Tryggheten är också viktig för oss. Som vuxen ska man kunna hänga med runt och komma upp i klätterställningen. Det kanske är roligt fem gånger, men barnen vill ju åka 25 gånger. Då kan man sätta sig ner i kaféet och ändå ha god överblick, säger Hanna Wennberg.

När Näringslivets dag nyligen hölls i Kungälv fick Therese och Hanna pris som årets uppstickare.

– Det hade vi absolut inte räknat med. Man har lagt ner hela sin själ och hela sitt hjärta i det här. Att det uppmärksammas är ju fantastiskt roligt, säger Therese Alkdal.

ANNONS

Hur får ni ihop livspusslet som småbarnsföräldrar och egenföretagare?

– Tryggheten är att vi har varandra och delar på ansvaret. Det får inte gå ut över barnen, så det underlättar att vi är i samma situation. Sen har vi timanställda som jobbar kvällar och helger. Det får kosta lite extra, det är värt det, säger Therese Alkdal.

Ålder: 32.

Bor: Ullstorp, Kungälv.

Familj: Maken Erik, barnen Theo och Klara.

Intressen: Vin och mat, umgås med vänner.

Therese om Hanna: ”En idéspruta, som är hungrig och vill mycket. Glad och positiv. Det finns ingen annan som jag skulle vilja göra det här med.”

Ålder: 36.

Bor: Torslanda.

Familj: Sambon Niklas, barnen Max och Ludvig.

Intressen: Promenader med hunden, vänner och familj. Båtlivet.

Hanna om Therese: ”Therese är positiv, öppen och har ett jättebra kundbemötande. Trygg, lojal och pålitlig.”

ANNONS