Prisas för naturvård i Säveån

Ett hållbart fiske och en ökande laxpopulation är målet för Säfveåns fiskesällskap. Nu prisas föreningen för sitt långsiktiga naturvårdsarbete och åtgärder för att stoppa tjuvfiske.

ANNONS
|

Laxarna har precis börjat leka på grusbäddarna i Säveån nedanför en av landets mest trafikerade vägar.

– Är det inte fantastiskt att de trivs här och att de återvänder hit ända från Grönland efter två tre år i havet, säger Micael Ingvarsson entusiastiskt.

Han är fiskevårdsombud för Säfveåns flugfiskesällskap och har fiskat i ån sedan 1980-talet och delar glatt med sig av sin kunskap. Den som har fiskekort har i dag rätt att ta upp två laxar per år, men det var längesedan han själv fångade och åt en fisk från just Säveån.

Han vill skydda det unika genetiska beståndet som finns här och se det växa till sig.

ANNONS

– Laxen här tillhör en av Sveriges mest värdefulla laxstammar.

Säfveåns flugfiskesällskap jobbar med ideella krafter ihop med Sportfiskarna aktivt med att skapa mer naturliga livsmiljöer för lax och öring och vill vara en högljudd röst i debatten om åns framtid. Föreningen har varit drivande i fiskevårdsinsatser som att försöka återskapa naturliga vattenflöden och släppa på mer vatten i gamla fåran i Jonsered vilket fått laxen att klättra upp till sjön Aspen men också gett förutsättningar för den att leka på fler ställen. Något han skulle vilja se framöver är utsättning av yngel vid Stenkullen.

De största hoten mot Säveålaxen i dag som han bedömer det är att kraftverket i Jonsered ännu inte löst hur laxungarna kan ledas förbi kraftverksturbinerna. Det andra är att många dör till havs på grund av att de inte hittar tillräckligt med småfisk som föda eftersom de fiskas för foder. Ytterligare ett är tjuvfiske.

Reglerna för fisket i Säveån är strikta. Bland annat är det bara tillåtet att använda enkelkrok för att fisken ska kunna återsättas igen. Flugfiskesällskapet har varit med och tagit fram informationsmaterial kring fiskeregler och gått vaktrundor längs Säveån för att skrämma bort de som fiskar olagligt.

– Ofta är det stora sällskap som kommer och som tar lite hänsyn till både fisken och omgivningen, säger Micael Ingvarsson.

ANNONS

För honom handlar fiske också om att fiska på ett så skonsamt sätt som möjligt för fiskarnas skull. Han ger inte mycket för Youtube-klipp där fiskar hålls upp i luften och kippar efter luft.

– De kan ju inte andas då. Man ska ta in den så snabbt som möjligt, ta tag i stjärten, hantera den försiktigt, lossa kroken och låta den återhämta sig i vattnet. En hastig rörelse senare har den dykt igen.

Fakta: Miljöstipendium

  1. Sävfeåns flugfiskesällskap får Partille kommuns miljöstipendium på 10 000 kronor.
  2. Pengarna ska investeras i en fond som föreningen har ihop med Sportfiskarna i Väst för långsiktiga biotopförbättringar för lax och havsöring i Säveån.
ANNONS