”Det bästa är att man kommer varandra nära på ett annat sätt”Cinna GrahnStödassistent
”Det bästa är att man kommer varandra nära på ett annat sätt”Cinna GrahnStödassistent

Prisad personal har hittat hälsan

Stegtävlingar i all ära. På Kvarnsfallsvägens gruppboende i Partille får personalen poäng för massage, bokläsning och fruktkonsumtion i stället. Och metoden verkar fungera. Nu har de prisats av kommunledningen för god hälsa och låg sjukfrånvaro.

ANNONS
|

Friskvårdsatsningar av olika slag kommer och går på nästan alla arbetsplatser. Gemensamt för många av dem är att effekten och de anställdas entusiasm klingar av ganska snabbt.

Men så har det inte blivit på Kvarnfallsvägens gruppboende.

– Vi började med vanliga stegtävlingar för ett par år sedan. Men det där kunde bli lite hysteriskt och dessutom var det flera som kände att de inte ville vara med. Så vi började fundera på att dra i gång något eget i stället, säger stödassistenten Brith Mohlin.

Sagt och gjort. De anställda knåpade ihop en egen hälsoutmaning där de valde att använda en mycket bredare definition av vad hälsa och välmående är.

ANNONS

Plötsligt var det inte längre bara promenader som gällde utan också att skriva rim och måla självporträtt. Därefter har konceptet utökats ytterligare och omfattar såväl massage och fotvård som bokläsning och bastubad.

– Detta har blivit väldigt kul eftersom det är vår egen grej. Det blir mycket mer varierat än en vanlig stegtävling, även om det också kunde vara kul, säger Brith Mohlin.

Stödassistentkollegan Cinna Grahn håller med:

– Det bästa är att man kommer varandra nära på ett annat sätt när man har det här tillsammans. Det blir en annan stämning på jobbet, och man peppar varandra lite grand, säger hon.

De visar ett stort poängschema som sitter uppsatt på kontorsdörren. Poängen för varje deltagare är prydligt antecknade.

Att äta två frukter under en dag ger en halv poäng, liksom både att ge och få massage.

Leker man innelekar med ett barn eller barnbarn en halvtimme blir det också en halv poäng, medan den som tackar nej till socker en hel dag kammar hem en hel poäng.

En annan populär och poänggivande aktivitet är ”Flöja runt minst 30 minuter”.

– Det betyder att man plockar ut och in i skåp och så där, förklarar Cinna Grahn.

Brith Mohlin och Cinna Grahn deklarerar att inte bara de anställda utan också chefen är mycket nöjd med satsningen. Sjukfrånvaron på arbetsplatsen är påtagligt låg, något som nu gett eko en bra bit utanför gruppboendets väggar.

ANNONS

I veckan fick nämligen de anställa ta emot Partille kommuns hälsopris i samband med kommunfullmäktiges möte. Nu återstår bara att bestämma vad de ska göra med prissumman på 7 500 kronor.

–Det kanske blir ett besök på spa eller något sådant, funderar Brith Mohlin.

ANNONS