Politiker parkerar gratis men vårdpersonalen får betala mer

Vårdpersonalen i regionen betalar flera hundra kronor i p-avgift. Samtidigt parkerar tjänstemän och politiker gratis utanför Regionens hus i Göteborg och Vänersborg.

ANNONS
|

– De sänder ut en konstig signal till oss i vården, säger läkaren Sarah Jevrém.

Den första april höjer Västfastigheter avgifterna på sina parkeringar.Ägarutskottet i regionstyrelsen har beslutat att höja avgiften för att parkera vid regionens sjukhus med uppemot 230 procent.

Christine Marttila, undersköterska på Östra sjukhusetsom också är förtroendevald för Kommunals sektion på Östra sjukhuset, är besviken.

– Jag tjänar under 21 000 kronor i månaden innan skatt. Det är klart att varenda krona räknas. Jag tycker att det är för jävligt. Det slår mot oss som tjänar minst, säger hon.

Läs mer:Protesterna mot p-avgift växer

Lars Janson, fastighetsdirektör på Västfastigheter hänvisar till beslut i regionfullmäktige.

ANNONS

– Vi följer politiska beslut som säger att parkeringsverksamheten ska bekosta sig själv och inte belasta regionens budget.

Att prishöjningen blir så kraftig på några sjukhus beror på att avgifterna anpassas efter marknadsvärdet, förklarar Lars Janson.

På Regionens hus i Vänersborg är däremot parkeringen gratis för politiker och tjänstemän. Så ser det även ut vid Regionens hus vid Lillhagsparken i Göteborg.

Det provocerar Sarah Jevrém, narkosläkare på NU-sjukvården i Uddevalla och Trollhättan och ordförande i Nordvästra Götalands läkarförening.

– De sänder ut en konstig syn på sina anställda där de menar att vi, sjukhuspersonalen, ska betala parkeringsverksamheten. Medan de själva slipper, säger hon.

Hon har svårt att förstå hur ansvariga politiker tänker.

– De har ju redan svårt att rekrytera personal till sjukhusen i regionen. Detta gör inte att deras namn klingar mer positivt, säger hon.

Anna-Lena Holberg (M), ordförande i regionens fastighetsnämnd, hänvisar till att Regionens hus i Vänersborg inte ägs av Väst- fastigheter utan hyrs ut av Hemsö, där parkeringen ingår i hyresavtalet. Regionens hus vid Lillhagsparken i Göteborg hyr man av Göteborgs stad och även där ingår parkeringen i avtalet.

Vad tror du det sänder för signal till vårdpersonalen att politiker och tjänstemän slipper betala för parkering?

ANNONS

– Jag förstår att de inte tycker det är kul att det blir så dyrt men jag tycker det är viktigt att säga att regionen inte bestämmer det här. Vi har att rätta oss efter de direktiv som Skatteverket ställer.

Anna-Lena Holberg (M) tror att tjänstemännen också kan få betala för sin parkering i framtiden.

– Vi har börjat göra den här översynen över parkeringarna nu. I fas två ska vi titta på våra egna hyresavtal.

Finns det ett sådant uppdrag från regionfullmäktige?

– Nej, inte i nuläget. Men jag kan tänka mig att vi kommer att få det i uppdrag. Det känns som ett naturligt steg, säger hon.

Att politikerna parkerar gratis under fullmäktigemöten tycker Anna-Lena Holberg (M) däremot är en annan sak. Eftersom parkeringen är begränsad till två timmar får politikerna fritt parkeringstillstånd under hela dagen.

– Vi har gjort det undantaget för att ledamöterna inte ska behöva springa ut och flytta på sina bilar mitt i mötet. Det är en praktisk fråga, säger hon.

Varför kan man göra undantag för politiker men inte för vård-anställda?

– Det är inte samma sak. Politikerna har bara möte en gång i månaden.

Västfastigheter äger och förvaltar fastigheter i Västra Götalandsregionen.

Fastigheterna inrymmer hälso- och sjukvård, museer, naturbruksskolor, folkhögskolor samt Göteborgs botaniska trädgård.

Det är en förvaltning och styrs politiskt av regionens Fastighetsnämnd.

Sedan år 2013 hanterar Västfastigheter all parkeringsverksamhet vid Västra Götalandsregionens fastigheter. I direktiven står att parkeringarna ska vara självförsörjande och att personalen i ”största möjliga mån” ska undvika att förmånsbeskattas.

Regionens hus finns på sex orter i Västra Götalandsregionen. Dessa är Vänersborg, Mariestad, Borås, Uddevalla, Göteborg och Skövde. GP har försökt få fram var det är gratis parkering och inte. Vid Lillhagsparken i Göteborg, i Mariestad och i Vänersborg är det fri parkering för personalen. I Borås betalar personalen 200 kronor i månaden. I Skövde och Uddevalla har GP inte fått ut några uppgifter.

ANNONS