Politiker dömd för barnmisshandel

ANNONS
|

Det var förra hösten som den tioårige pojken berättade för en handläggare vid de sociala myndigheterna om pappans återkommande raseriutbrott.

Enligt anmälan sa pojken att pappan ”gapar, skriker och slåss” och att förhållandena har varit så i hemmet så länge han kan minnas men att ”pappan har börjat slå hårdare och använt mer våld med åren”.

Pojken uppgav också att han fått en nyckel av sin mamma för att han ska kunna låsa in sig om han blir rädd.

ANNONS

När polisen förhörde pojken och frågade honom vad han skulle vilja ändra på hemma svarade han:

–Att vi bara var en normal familj.

Pappan, som har flera förtroendeuppdrag, bland annat på fullmäktigenivå, i sin kommun och återvaldes i höstas, har genom hela utredningen nekat till brott. Han tillbakavisar de allra flesta av pojkens uppgifter, däribland historien om nyckeln, men medger att vardagen hemma och i skolan har varit full med konflikter.

Tingsrätten valde också först att fria mannen, men rätten var inte enig i sitt beslut.

Åklagaren överklagade därför domen och kommunpolitikern döms nu av hovrätten till dagsböter för ett fall av misshandel. Enligt rätten har mannen slagit sonen med knuten näve mot låret i samband med en konflikt vid matbordet. Hovrätten skriver i sin dom att pappan ”genom att begå brott mot (pojken) allvarligt kränkt hans personliga integritet.” Själva misshandeln bedöms dock som ringa.

ANNONS

Även hovrättens ledamöter var oeniga i sitt beslut, en av nämndemännen och den juridiskt utbildade referenten ville fria mannen.

Pappan ska nu betala 5 000 kronor i skadestånd till pojken för kränkning. Däremot anses inte våldet mot pojken så pass allvarligt att han ska betala skadestånd för fysisk eller psykisk skada.

I en mejlkonversation med GP skriver kommunpolitikern att han inte bestämt sig för om han ska överklaga eller ej.

”Min advokat var inte nöjd med utslaget på grund av juridiska skäl. Jag är inte nöjd med det heller eftersom jag inte är skyldig till det som jag har blivit åtalad för. Inga bevis, inga vittnen, ingen tidpunkt. Min advokat kallade det för ett okynnesåtal.”

På frågan om hur han tror domen påverkar de politiska uppdragen svarar han:

”Jag kanske har en större ödmjukhet för saker och ting efter denna golgatavandring i juridikens träsk. Jag vet ju inte ännu om vi ska överklaga domen eller inte.”

ANNONS

Fakta: Barnmisshandel

• Aga, misshandel av barn i uppfostrande eller icke uppfostrande syfte, är helt förbjudet i Sverige sedan 1979.

• Barnmisshandel faller under samma lagrum i Brottsbalken som annan misshandel.

• Enligt 6 kap 1 § föräldrabalken ska barn behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling.

• Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, är det svårt att uppskatta omfattningen av barnmisshandel då våldet ofta inte anmäls, särskilt när det gäller mindre barn.

ANNONS