Till salu. Tjörnpolitikern Gösta Andersson är delägare i fastigheten på Klädesholmen som ska säljas för 15 miljoner kronor.
Till salu. Tjörnpolitikern Gösta Andersson är delägare i fastigheten på Klädesholmen som ska säljas för 15 miljoner kronor.

Politiker anklagas för jäv

ANNONS
|

I flera år har Benny Andersson engagerat sig i frågan och hans ställningstagande är tydligt.

– Vattenområden och mark nära vatten i våra känsliga hamnområden måste vi vara rädda om. Säljer vi dem är dessa kulturarv och platser för rekreation förlorade för all framtid, säger han.

Den 12 december fattade kommunfullmäktige med den borgerliga majoriteten i spetsen, beslut som i praktiken gör det enklare för dem som redan har fastigheter eller bryggor vid vatten att köpa vattenområden. Detta har nu överklagats av Benny Andersson.

– Nu kan vattenområden säljas för en billig peng utan allmänhetens insyn. Man privatiserar och gynnar enskilda på bekostnad av allmänhetens tillträde. Det borde vara självklart att alla sådana beslut fattas av fullmäktige, säger han.

ANNONS

En punkt i överklagandet gäller kommunfullmäktigeledamoten Gösta Andersson som anklagas för jäv. Gösta Andersson företräder det lokala partiet Samhällets bästa och är delägare i en konservfabrik på Klädesholmen som är till salu för 15 miljoner kronor. Möjligheten att köpa vattenområden av kommunen ökar värdet på fastigheten.

Även om Andersson anmälde sig jävig innan ordförande slog klubban i bordet i december så hann han rösta för dagordningen, och därmed att ärendet skulle tas upp på fullmäktigemötet.

– Jag anmälde jäv inför beslutet eftersom beslutet innebär att jag nu får möjlighet att köpa vattenmark. Men om det kommer att gå i slutändan vet jag inte. Vi har inte lämnat in någon ansökan om detta än, säger han.

Du kan göra en mångmiljonaffär på att sälja fastigheten. Förstår du om folk reagerar på att du deltar i beslut som gynnar dig?

– Nej det gör jag inte. Jag stänger inte av någon om jag får köpa. Det här är områden som redan är avstängda eftersom allmänheten inte tar sig dit. Då är det bättre om det kommer in pengar till kommunkassan, säger Gösta Andersson.

ANNONS

Gösta Andersson sitter även i kommunstyrelsen och i styrelsen för Tjörns hamnar. Han har därmed insyn i samtliga instanser som beslutar över hamnar och vattenområden på Tjörn.

– Det har blivit en så stor grej av det här ärendet. Jag har suttit i kommunstyrelsen i 30 år och jobbat aktivt för skärgården, säger han.

GP har sökt kommunalrådet Martin Johansen (FP) som hänvisar till kommunstyrelsens vice ordförande Bo Bertelsen (M) i ämnet.

– Det här är mark som ligger i anslutning till privata bryggor och fastigheter som kommunen inte kan använda till något ändå. Då är det bättre att kommunen får in pengar, säger Bo Bertelsen.

Lättare köpa mark

I korthet innebär beslutet i kommunfullmäktige 12 december att:

Vattenområden på kommunal mark får säljas under vissa förutsättningar. Priset blir 500 kronor per kvadratmeter.

Tidigare har vattenområden endast fått säljas med stor restriktivitet och efter godkännande i kommunstyrelsen.

Nu ska dessa områden säljas av kommunens bolag, med begränsad insyn från politiken.

ANNONS