Polisens viktiga råd inför svampsäsongen

ANNONS
|

För att förebygga att människor går vilse i skogen under sensommaren och hösten går polisen nu ut med viktig information till allmänheten.

Eftersökningar efter personer i skogen är inte bara traumatiska för anhöriga utan tar även stora resurser från samhället - inte minst från den redan hårt ansträngda Polismyndigheten som ansvarar för eftersök av personer på land.

– Det kräver väldigt stora resurser, inte bara från polisen utan även från Försvarsmakten ochfrivilligorganisationer som till exempel Missing people som ofta hjälper till i insatserna, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen i region Väst.

Enkla förberedelser underlättar

Efter att polisen utvärderat tidigare sökinsatser har det visat sig att några enklare förberedelser från personer som ger sig ut i skogen avsevärt underlättar polisens arbete vid ett försvinnande.

ANNONS

– Förr brukade vi uppmana människor att ha med sig ett extra batteri till sin mobiltelefon. Nu ser telefonerna inte likadana ut, men det finns ju sådana där "power banks", mobila laddare. Att ha med sig en sådan är en bra livförsäkring, säger Thomas Fuxborg.

Då polisen ofta använder helikopter i sökandet efter försvunna personer upplyser polisen också människor om att det kan vara bra att stanna kvar på högt belägna platser eller öppna ytor för att enklare kunna upptäckas från luften.

– Är man vilse är det bästa att stanna till i närheten av där man är, eller att man går upp till en högt belägen plats eller öppen plats i närheten där vi enklare kan se folk från helikoptern. Irrar man omkring finns risken att gå ner i träsk eller falla ner från bergskanter, fortsätter Fuxborg.

Tveka inte på att ringa polisen

Trots att insatserna kräver stora resurser betonar Thomas Fuxborg att en person som har gått vilse i skogen aldrig ska tveka på att kontakta polisen.

– Så här års är det också viktig att tänka på att mörkret infaller tidigare och tidigare. Är man vilse i skogen är det fara för liv och då ska man inte tveka på att ringa 112, säger presstalesmannen.

ANNONS

Polisen råd för den som tänker bege sig ut i skogen .

Innan du ger dig ut i skogen:

  1. Ta om möjligt med en fulladdad mobiltelefon.
  2. Ta på eller med färgglada kläder eller helst en reflexväst (även under dagtid).
  3. Gå helst inte ensam och om går du ensam meddela någon var du ska befinna dig.
  4. Ta med vatten och något att äta (fika och/eller sötsak).
  5. En visselpipa är bra att ha med.
  6. Ta gärna med ett ombyta med varma kläder

Om du går vilse:

  1. Vänta inte för länge med att larma – gäller även anhöriga.
  2. Stanna helst på en högt belägen och/eller öppen plats. Polisen använder ofta helikopter i spaningarna.
  3. Om du kommer till en väg eller skogsväg lämna inte den - stanna eller gå i endera riktningen.
  4. Lyssna efter ljud fråntill exempelpolisbilens siren och gå i så fall mot ljudet.
ANNONS