Polisens uppmaning efter olyckorna: "Ta det lugnt"

Polisen varnar för blixthalka i Västsverige. På kort tid har två trafikolyckor inträffat på samma väg. - Det är väldigt halt, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

ANNONS
|

Det är lavinrisk i norra Sverige, uppger Naturvårdsverkers tjänst Lavinprognoser.

Enligt sajen finns det en betydande risk för lavin från Åre, Bydalen och i närheten av Tärnaby, vilket innefattar farliga förhållanden och en uppmaning till att vara mycket försiktig när, var och hur du åker.

"Stora mängder snö kommer att lägga sig på läsidorna och eftersom det blåser från väster är det på fjällsidor som lutar åt öster som drevsnön kommer att lägga sig. I norra Lapplandsfjällen förväntar vi oss många spontana laviner på branta ostsluttningar och där avråder vi från all vistelse i lavinterräng", skriver de bland annat.

Till följd av lavinrisken och snöovädret resulterar det även i störningar i väg- och trågtrafiken i Norrbotten.

ANNONS

Trafikverket meddelar att tågen från Luleå/Boden till Narvik i båda riktningarna påverkas - och orsaken till detta är just lavinrisk.

Flera olyckor

Under morgontrafiken har flera trafikolyckor inträffat i morgontrafiken.

Vid 10.24 fick polisen larm om en olycka i Valinge, Varberg, efter att en personbil har sladdat av vägen och voltat.

Föraren, en kvinna, var ensam i bilen och kunde själv larma 112.

– Det verkar ha gått ganska bra, säger Johan Wallin, inre befäl på Halmstad räddningstjänst till Hallands Nyheter.

Tidigare under morgon krockade två bilar vid länsväg 1975 vid Gunntorp och Trafikverket uppgeav att olyckan hade en stor påverkan på trafiken.

- Det är två personbilar som har krockat på länsväg 1975 vid Gunntorp. Ingen ska behöva sjukhusvård, men det är väldigt halt på platsen. Vägbanorna är kalla och man är ute och jobbar med halkbekämpning just nu. Ta det lugnt på vägarna, sa Tommy Nyman tidigare.

Oklart skadeläge

Ytterligare en olycka har intäffat på länsväg 854 i Varberg.

Räddningstjänst, polis och ambulans har skickats till platsen.

- Enligt SOS Alarm så har en bil sladdat av vägen, föraren ska vara chockad. Polisen har precis kommit på plats, jag vet inte om personen är skadad, sa Johan Andreasson, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

ANNONS

- Det ska vara väldigt halt på platsen, berättade Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Tidigare under morgonen var det två olyckor vid samma väg som inträffade i Ale.

Vid 06.19 körde en bil av vägen och voltade i Kollanda, strax därefter vid. 06.41, bara någon kilometer väster från den tidigare olyckan, körde en personbil av vägen - ingen person ska ha kommit till skada i samband med olyckorna.

Flera olyckor i Sverige

En trafikolycka i Sundsvall har inträffat vid 08-tiden med tre personbilar inblandade.

- Det finns inga uppgifter om personskador, det är någon form av köolycka där någon inte har hållit avstånd till framförvarande fordon, säger Peder Jonsson, kommunikatör vid ledningscentralen.

i Härjedalen har en lastbil med släp åkt av vägen och framkomligheten är mycket begränsad efter olyckan, enligt polisen i Jämtland.

Lastbilen kommer att bärgas från platsen.

Ingen person uppges ha kommit till skada.

En till sjukhus

Även i andra delar av Sverige sker flera trafikolyckor under fredagsmorgonen.

Vid 06.37 fick polisen in ett larm om en olycka på E18 i höjd med Långserud i Säffle, Värmland, där en lastbil körde in i en stillastående lastbil - därefter har en av lastbilarna har fattat eld.

Olyckan har orsakat totalstopp i båda riktningarna vid platsen och flera ambulanser har skickats till platsen - bärgningen av fordonen beräknas ta upp större delen av fredagen.

ANNONS

- En person är förd till sjukhus, berättade Morgan Connedal vid Värmlandspolisen.

Omständigheterna till olyckan är i nuläget okänt - men vägen kommer att stängas av under räddningsarbetet.

- Det har gått relativt bra för båda förarna, även om en person är förd till sjukhus. Vägen kommer att vara avstängd i sex till åtta timmar för bärgning av fordonen, sa Morgan Connedal.

Prognosen för när vägen ska vara öppen för trafik igen är vid 15-tiden.

Texten uppdateras.

ANNONS