Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/8

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polisens fynd efter mordet vid vandrarhemmet

Två män har häktats misstänkta för att ha anlagt en brand och för att ha mördat en man vid ett vandrarhem en ö i Bohuslän. Polisen väntar nu på svar från analyser som har gjorts av fynd vid den misstänkta brottsplatsen. – Våra teorier bygger till största del på vad teknikerna har redovisat för oss, säger kammaråklagare Daniel Veivo-Pettersson.

Texten börjar efter videoklippet. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De två männen i 60- respektive 30-årsåldern anhölls i söndags misstänkta för mordbrand. Räddningstjänsten larmades om branden på den idylliska ön Ulvöns vandrarhem utanför Ljungskile i Bohuslän vid 06-tiden på söndagsmorgonen.

I brandresterna anträffades en död man och polisen valde efter det att spärra av hela ön.

Under tisdagen riktades nya misstankar mot männen, då de förutom misstankar om mordbrand, även begärdes häktade på sannolika skäl misstänkta för mord. Enligt åklagaren började polisen redan dagen efter branden att fatta misstankar om att ett grovt våldsbrott hade begåtts på ön. 

– Att anta att det är ett mord som har begåtts vid den här platsen är något som har vuxit fram i samband med den tekniska utredningen, säger åklagaren Daniel Veivo-Pettersson. 

Starkare misstankar mot den yngre mannen 

Häktningsförhandlingarna mot de båda männen hölls under tisdagseftermiddagen vid polishuset i Uddevalla. Den yngre mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för både mordbrand och för att tillsammans och i samförstånd med en annan person ha begått ett mord. 

Mannen nekar själv till brottsmisstankarna men medger att han var på Ulvön under söndagsmorgonen. 

– Han var vid fel plats vid fel tillfälle. Det har tydligen begåtts ett brott när han har befunnit sig där, men det har inte han något med att göra, säger hans advokat Sverker Mattsson. 

När det gäller den äldre mannen häktades han av Uddevalla tingsrätt skäligen misstänkt för mord och mordbrand, vilket är den lägre misstankegraden. 

Daniel Veivo-Pettersson tolkar beslutet som att tingsrätten i nuläget inte anser att den äldre mannen kan kopplas lika starkt till fynden som har gjorts vid brottsplatsen.

Hela ön avspärrad 

När GP tidigare under tisdagseftermiddagen befann vid den avspärrade gångbron till den bilfria Ulvön rådde ett stilla lugn i Ljungskileviken. Uppe i skogen på ön fladdrade polisens avspärrningsband lätt i vinden. På fastlandssidan stod polisens kriminalteknikers bil parkerad bredvid två väktares bilar som var på plats för att bevaka avspärrningarna då polisens tekniska brottsplatsundersökning var inne på sin tredje dag. 

Sten-Rune Timmersjö är polisens spaningsledare i det som nu har utvecklats till en mordutredning. 

Han berättar att den döde personen anträffades i vandrarhemmets huvudbyggnad. Nedanför vandrarhemmet ligger flera mindre stugor bara meter från den idylliska havsviken. 

Enligt Timmersjö hade de misstänkta tillgång till vandrarhemmets lokaler, men vilken anknytning till de brottsmisstänkta männen har till själva verksamheten vill polisen i nuläget inte gå in på. 

– Det är sådant som vi håller på och undersöker, säger Timmersjö. 

Offret inte identifierat 

Kammaråklagare Daniel Veivo-Pettersson vill in nuläget inte berätta om misstanken är att offret mördades innan branden i vandrarhemmet bröt ut eller om han dog i samband med den. 

– Jag har givetvis tankar kring det och jag har berättat om det bakom stängda dörrar för tingsrätten. Våra teorier bygger till största del på det som teknikerna har redovisat. Jag var själv vid brandplatsen för en dragning i går och det var nyttigt för att få en förståelse för händelseförloppet, säger åklagaren. 

Polisen vet i nuläget inte med säkerhet vem den döde mannen är. Under onsdagen ska hans kropp obduceras. 

– Vi har en hypotes kring vem han kan vara, men det är ingenting vi vet säkert, säger polisens spaningsledare Sten-Rune Timmersjö. 

När det gäller ett tänkbart motiv till det misstänkta mordet och vad de misstänkta mördarna och offret gjorde tidigt på morgonen ute på ön i Bohuslän vill åklagaren Daniel Veivo-Pettersson i nuläget hålla för sig själv. 

– De har gett berättelser kring sin vistelse och sedan får de berättelserna bedömas. När det gäller motivet är det givetvis en stor del av förundersökningen och våra tankar kring det håller vi i nuläget för oss själva. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.