Hamntorget i Kungsbacka. Till höger, polischef Anders Wiss. Foto: Thomas Johansson
Hamntorget i Kungsbacka. Till höger, polischef Anders Wiss. Foto: Thomas Johansson

Polisen: "Överfallen har inte skett"

Överfallen i Kungsbacka tidigare i år har inte ägt rum, det visar polisens utredning. Vittnen saknas, liksom spår på kläder och tid för att brotten ska ha kunnat skett. – Det kan inte ha gått till så som flickorna har beskrivit det, säger Anders Wiss, polischef i Kungsbacka.

ANNONS
|

Det var i mars som en 16-årig flicka ska ha blivit överfallen av tre män på Hamntorget iKungsbacka. Dagen efter anmälde en annan flicka, en kompis till 16-åringen, att även hon ska ha utsatts för samma brott.

– Vi har lagt ner mängder av resurser på det här, säger Wiss.

– Totalt tio poliser har arbetat med detta,operativt,med utredningen och med trygghetsskapande åtgärder. Men förundersökningen har inte gett någonting, så nu har vi lagt ner den.

LÄS MER: Misstänkt överfall i Kungsbacka

Som Göteborgs-Posten tidigare har rapporterat har polisen bland annat knackat dörr, och hört vittnen.

– Det första fallet ska ha skettvid 17.15 och det är mycket folk i området, men ingen har sett något, säger Wiss.

ANNONS

LÄS MER: Inga gripna för överfallen i Kungsbacka

Dessutom räcker inte tidsutrymmet till för att överfallet ska ha skett på det sätt som angivits, enligt Wiss.

– Hon har beskrivit hur hon gått av bussen och tagit sig till Hamntorget, och vi har provgått och även sprungit sträckan flera gånger, men det kan inte ha ägt rum under den tidsperioden, säger Wiss,som under de senaste veckorna avvaktat resultatet av DNA-undersökningar av flickornas kläder.

– De har visat att det inte finns några spår på deras kläder som styrker att överfallen skett rum. Det, sammantaget med de övriga faktorerna gör att vi nu lägger ner utredningarna. Flickan har skador i ansiktet, så är det, men det har i alla fall inte skett på det viset som hon sagt. Och båda flickorhar vidhållit sina berättelser om vad som hänt, vilket gör att vi inte heller kan fastställa att annat skett.

LÄS MER:Hans uppgifter kan lösa överfallet

Ärendet kommer inte att anmälas som falskt larm.

– Nej, det är inte flickan själv som larmat, utan andra som gjort det i god tro.

Har ni någon teori om varför man skulle anmälabrott om det inte har skett?

– Nej, inga teorier, utan vi kan bara konstatera att vi lagt mycket resurser på detta – hur många timmar har vi inte räknat, vi gör aldrig det – och att det utretts noggrant av duktiga utredare.

ANNONS

16-åringens mamma säger till Göteborgs-Posten att beskedet att de skulle lägga ner utredningen var väntat. I ett inlägg på Facebook om händelsen skriver hon att "Magkänslan vi som föräldrar hade redan från början var att detta skulle bli olöst med tanke på avsaknad av vittnen och statistiken för att lösa brott är inte så stor tyvärr. Vi upplever att bemötandet från Polisen Kungsbacka inte varit det bästa direkt. Tyvärr."

– Jag har tagit upp kritiken med polischefen i Kungsbacka, och i nuläget finns det inte mycket mer att säga, säger mamman till Göteborgs-Posten.

ANNONS