Polis drog vapen mot 13-åring

Polisen larmades om att ungdomar hade ett pistolliknande föremål. En 13-åring riktade vad som visade sig vara en soft air gun mot polisen, som var nära att svara med verkanseld.

ANNONS
|

Det var strax före klockan 19 på måndagskvällen som en förbipasserande larmade om att en grupp ungdomar befann sig utanför Willys i Vänersborg och haft ett pistolliknande föremål med sig. Detta visade sig sedan vara en så kallad soft air gun.

Polispatrull skickas till platsen och de närmar sig ungdomarna till fots sista biten. De möter då en 13-årig pojke, som håller föremålet och lyfter det mot poliserna.

– Varpå de drar sina vapen och är ytterst nära att skjuta verkanseld, säger Stefan Joanzon, jourhavande förundersökningsledare vid Trollhättepolisen.

– Men han vänder sig om i sista sekund och springer och gömmer sig i en närliggande trappuppgång. Det var nära att det blev en skjutning där.

ANNONS

Polisen lokaliserar pojken och får kontakt med honom och han slänger till slut ut vapnet och kommer fram. Det visar sig i efterhand att det var en soft air gun 13-åringen hade i handen.

Pojkens föräldrar kontaktades och en anmälan om hot mot tjänsteman upprättades, men eftersom pojken inte är straffmyndig har ärendet lämnats över till socialtjänsten.

Hur polisen agerar vid en sådan situation beror på informationen man får och var man befinner sig, men kan det finnas vapen på platsen så har man höjd beredskap.

– Hur man agerar beror på ingångsvärdena – ser man att det är ett leksaksvapen så riktar man ju inte vapen mot någon. Men det ser man inte på en soft air gun, på några meters håll ser den identisk ut med ett riktigt vapen. Pekar man med en soft air gun mot en polis utsätter man sig för en oerhört stor risk. Polisen är tränad att skjuta verkansled i det läget. Är det ett riktigt vapen så handlar det om tiondelssekunder innan den andre skjuter, säger Stefan Joanzon.

Varje gång polisen riktar vapen mot någon och vid våldsanvändning ska detta rapporteras, vilket sedan ska granskas. Detta jobbar man med fortsatt under tisdagen.

Det var ju ett barn, gör man olika bedömningar beroende på vem det handlar om?

ANNONS

– Man är inne på nödvärnsrätten kan man säga, då är man hotad till livet om någon riktar ett vapen mot dig. Vem som gör det är ointressant egentligen, men det är klart att om det är en ung person eller ett barn påverkar det bedömningen, det kan man säga.

– Men vi har ju flera exempel på unga som begår våldsbrott, det är inte ovanligt.

Nu gick det bra, men hade ni kunnat agera annorlunda?

– Utifrån de ingångsvärdena patrullen fick och så som jag fått det återberättat så har de agerat som de ska göra.

Stefan Joanzon menar också att föräldrar måste ta ett ansvar.

– Föräldrar kanske inte ska köpa sådana leksaker till sina barn, det kan gå snett. Det är direkt olämpligt att ha en soft air gun på allmän plats, oavsett hur gammal du är just för att de är så enkla att förväxla med riktiga vapen.

Fakta: Soft air gun

  1. Soft air guns är vapen som skjuter hårda plastkulor och är antingen fjäder-, gas eller eldrivna. De används bland annat i hobbyn airsoft. Soft air guns är ofta designade så att de ser ut som realistiska vapen.
  2. Soft air guns är juridiskt sett jämställda med luftgevär och åldersgränsen för att köpa en i Sverige 18 år, men ingen licens krävs.
  3. Den som är under 18 år får använda soft air guns, men enbart under uppsikt av en vuxen person. Detta gäller även inom privat område.

Källa: polisen.se och Wikipedia

ANNONS