Robin Tangberg har tagit chansen att läsa in gymnasiebetygen på vuxenutbildningen, trots att han inte har åldern inne. Närmast väntar kurser i psykologi, svenska och franska.
Robin Tangberg har tagit chansen att läsa in gymnasiebetygen på vuxenutbildningen, trots att han inte har åldern inne. Närmast väntar kurser i psykologi, svenska och franska.

Plug in hjälp till slutbetyg

ANNONS
|

I Sverige saknar 25 procent av eleverna slutbetyg fyra år efter att de påbörjat sin gymnasieutbildning. I Mölndal är läget något bättre och motsvarande siffra ligger runt 15 procent.

Men många unga riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden.

Tidigare var en av dem 19-årige Robin Tangberg från Mölndal som fram till förra våren läste it och media på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke.

– Det var inte riktigt min grej. Jag tyckte inte det var intressant och blev uttråkad, säger han.

När studenten närmade sig hade Robin Tangberg inte tillräckligt många poäng för att få slutbetyg och han insåg under sista terminen att han skulle behöva göra något åt det.

ANNONS

– Om jag skulle få det gjort någon gång var det bäst att börja direkt.

Robin Tangberg fick veta att han med hjälp av Plug in kunde söka in på vuxenutbildningen direkt efter gymnasiet. Så efter sommaren satte han sig i skolbänken igen.

– Nu har jag mer fokus på lektionerna och kommer in mer i mina studier, säger han.

Det är samarbetet med vuxenutbildningen som varit den största framgången med Plug in, kommunens projekt för att fler elever ska få slutbetyg från gymnasiet. I vanliga fall måste man vara över 20 år för att läsa på vuxenutbildningen.

– Tidigare har ungdomarna gått och väntat på att få fylla 20 för att kunna börja. Men ska man sitta och vänta hinner man tappa lusten, säger David Nilsson, utvecklingsledare på utbildningsförvaltningen.

De under 20 år läser sina kurser på vuxenutbildningen, i egen takt och med specialpedagoger. Men de tillhör fortfarande gymnasiet och skolan har ansvar för att stötta eleverna.

– Man följer hela tiden upp och peppar, så ingen ska misslyckas, säger David Nilsson.

Inom ramen för Plug in har kommunen även ordnat praktikplatser genom socialtjänsten.

ANNONS

– Vi fångar upp de unga innan de hinner komma för långt utanför. Socialtjänsten får kontakt med dem mycket tidigare, i stället för när de fyllt 18 och kommer och söker försörjningsstöd, säger David Nilsson.

Plug in-projektet avslutas i juni. Förhoppningen är att det nu ska tas politiska beslut kring arbetssätten så att de kan gå över i ordinarie verksamhet.

– Det vore skönt om kommunen ställer sig bakom, annars blir det lite sårbart, säger David Nilsson.

I Mölndal har 55 ungdomar genom Plug in antingen fått praktik eller jobb eller gått tillbaka till studier i gymnasiet eller vuxenutbildningen.

Projektet finansieras till hälften av EU och drivs i 60 av landets 290 kommuner. Det pågår i Mölndal från hösten 2012 till våren 2014.

I Mölndal ingår socialförvaltningen, arbetsförmedlingen, vuxenutbildningen, vård- och omsorgsförvaltningen, utbildningsförvaltningen och samordningsförbundet.

ANNONS