Så här kan det nya huset med 17 våningar se ut enligt förslaget som nu presenteras. Illustration: White arkitekter
Så här kan det nya huset med 17 våningar se ut enligt förslaget som nu presenteras. Illustration: White arkitekter

Planer på hus med 17 våningar

Nya gallerian börjar ta form och nu går planerna vidare för fler delar av Mölndals innerstad. I kvarteret Kungsfisken föreslås ett 17-våningshus som väntas bli ett nytt landmärke för staden.

ANNONS
|

Planerna handlar om att utveckla området mellan gallerian och resecentrum vid Mölndals bro. Två gamla byggnader ska rivas och i en ny detaljplan presenteras ett förslag på ett kontorshus med 17 våningar och ett lägre med 15 våningar intill.

Ytterligare en byggnad med nio våningar planeras också i kvarteret. Totalt handlar det om ytterligare 25 000–30 000 kvadratmeter kontorsyta i Mölndals innerstad, vilket innebär 1 700–2 000 arbetsplatser.

– Husen kommer definitivt att bli ett landmärke och det är attraktiva ytor nära resecentrum, säger Johan Gerremo, mark- och exploateringschef i Mölndal.

I bottenvåningarna är det tänkt att det ska bli publika verksamheter som butiker, restauranger och kaféer. Detaljplanen öppnar också möjlighet att driva hotellverksamhet eller gymnasium i byggnaderna.

ANNONS

– Man vill pröva olika ändamål och sedan får vi se om det verkligen blir så beroende på vad exempelvis länsstyrelsen och Trafikverket säger. Men våra utredningar visar att det skulle fungera och intresset finns, säger Johan Gerremo.

I den södra delen av kvarteret ska byggnaderna docka an till Mölndalsbro och ytan under bron ska rustas upp för att området ska kännas tryggare och mer trivsamt.

– Det blir en utmaning som vi tittar på nu. Främst är det en belysningsfråga, det måste finnas ljusschakt och man får jobba med gestaltningen.

Detaljplaneförslaget fick klartecken från politikerna vid planeringsutskottets senaste möte och ska nu ut på samråd fram till mitten av maj. NCC Property Development ska bygga och går projektet som planerat kan det bli byggstart sommaren 2019. Kvarteret kommer sedan att byggas i etapper. Det första huset beräknas stå klart 2021 och hela projektet 2023.

Fakta: Mölndals innerstad

  1. Mölndals stadskärna genomgår en stor omvandling som omfattar flera projekt:
  2. Mölndal galleria, med 24 000 kvadratmeter handelsyta och cirka 950 p-platser, som ska invigas i september.
  3. 2 000 arbetsplatser ska skapas.
  4. Minst 600 nya bostäder byggs.
  5. Gator, torg och mötesplatser rustas upp.
  6. Totalt består innerstaden av fem olika detaljplaner där byggnation för närvarande pågår i två. Kvarteret Kungsfisken är den fjärde detaljplanen.
ANNONS