- Vi har inget val. Verksamheten måste rulla på, säger Marianne Kierkemann (M), ordförande i nämnden för vård och omsorg.
- Vi har inget val. Verksamheten måste rulla på, säger Marianne Kierkemann (M), ordförande i nämnden för vård och omsorg.

Personalkris i äldreomsorgen

Akut personalbrist inom äldreomsorgen gör att Kungsbacka kommun ger avkall på kravet om utbildade undersköterskor. Nu får studenter jobba upp till 720 dagar.

ANNONS
|

Fast anställda har fått byta arbetsplats för att täcka behovet av undersköterskor i äldreomsorgen. Nu meddelar dessutom Kungsbacka kommun att reglerna ändras så att undersköterskor under utbildning har rätt att arbeta inom kommunen i 720 dagar i stället för som i dag 300 dagar.

Det är en kvalitetsförsämring som den ansvariga politikern är allt annat än nöjd med.

– Det är jätteolyckligt. Vi har märkt en tydlig svängning och vi hittar inte personal. Vi vill gärna ha utbildad personal, det handlar bland annat om att personal ska kunna ha delegation för att ge mediciner. Börjar vi nu tumma på kraven så sänder det signaler till våra undersköterskor att det inte behövs utbildning, säger Marianne Kierkemann (M), ordförande i nämnden för vård och omsorg.

ANNONS

Så du gillar inte det här beslutet?

– Egentligen inte. Men vi har inget val. Verksamheten måste rulla på. Men det är viktigt att påpeka att det här är inget sparkrav.

De studenter som tar sin undersköterskeexamen och har arbetat 720 dagar under fem år i Kungsbacka ska ha rätt till en tillsvidareanställning, vilket kommunen på sikt hoppas är en lösning för att kunna behålla personal.

ANNONS