Läkare och annan personal på Kungsbacka sjukhus har tidigare uttryckt oro för att flera mottagningar på Kungsbacka sjukhus ska tvingas stänga. Bild: Lisa Henricson
Läkare och annan personal på Kungsbacka sjukhus har tidigare uttryckt oro för att flera mottagningar på Kungsbacka sjukhus ska tvingas stänga. Bild: Lisa Henricson

Personal lämnar – mottagning stängs

Mag- och tarmmottagningen på Kungsbacka sjukhus stänger på grund av personalbrist. Patienter som nu måste åka till Varberg eller Halmstad är oroliga.

ANNONS
|

Som GP tidigare berättat har läkare, sjuksköterskor och annan personal på medicinmottagningen i Kungsbacka vittnat om tuffa arbetsvillkor och underbemannade mottagningar. Personalen anser att det är en följd av att sjukhuset får för lite resurser i förhållande till att invånarna i Kungsbacka blivit allt fler. I ett brev till sjukhuschefen i Halland uttryckte de sin oro för att bland annat mag- och tarmmottagningen skulle försvinna från Kungsbacka.

Och nu sker just det. Mag- och tarmmottagningen ska stänga vid årsskiftet och verksamheten flyttas temporärt till sjukhusen i Varberg och Halmstad.

– Vi börjar flytta mottagningen redan nu, men jag kan inte säga hur länge det här kommer att gälla. Det är inte bestämt ännu, säger Louise Bentley, tillförordnad verksamhetschef för medicinsk specialistvård Hallands sjukhus Kungsbacka.

ANNONS

Orsaken till flytten är att sjukhuset inte lyckats rekrytera läkare och sjuksköterskor med specialistkompetens. Fram till 2017 arbetade specialiserade mag- och tarmsjuksköterskor och läkare på mottagningen, men sedan de sa upp sig har mottagningen bemannats av hyrläkare och sjuksköterskor utan den särskilda kompetensen.

Carina Larsson är sjuksköterska på medicinmottagningen och även förtroendevald i Vårdförbundet. Enligt henne har sjuksköterskorna haft ett orimligt uppdrag och därför valt att sluta. Hon betonar också att mottagningen genom åren har fått allt fler patienter med mag- och tarmproblematik.

– Det går inte att bedriva den här verksamheten utan kontinuitet. Vi har jobbat för att man ska öka resurserna efter invånarnas behov men inte fått gehör.

Cirka 600 patienter berörs av flytten och av dem behöver ungefär 60 regelbunden behandling med dropp på sjukhuset. Carina Coleman, ordförande i Mag- och tarmföreningen i Halland, betonar att flytten innebär en stor försämring för patienterna i Kungsbacka.

– Vi tycker att de här är väldigt dåligt. Många som är mag- och tarmsjuka har svårt att resa och behöver vård nära, säger hon.

En av dem som drabbas är Cecilia Brock i Kungsbacka. Hon har Crohns sjukdom och besöker mottagningen ofta, i perioder två gånger per vecka.

ANNONS

– Det känns jättejobbigt. Det är svårt att ha ett drägligt liv när det här inte fungerar och man vet inte hur det kommer att bli i Varberg.

Louise Bentley, som tog över ansvaret för mottagningen i början av hösten, försvarar dock flytten.

– Just nu har vi bekymmer att erbjuda den här vården och det här är ett sätt att säkerställa att patienterna får god vård ändå.

Hon håller inte heller med om att Kungsbacka sjukhus får för lite resurser.

– Halland sjukhus består av tre utbudspunkter och arbetar tillsammans för att ge så god vård vi kan inom regionen. Varje sjukhus är inte utformat helt efter invånarantal.

Louise Bentley betonar också att det generellt, inte bara i Kungsbacka, är svårt att rekrytera specialiserad personal inom gastroenterologi.

Fakta: Hallands sjukhus

  1. Består av sjukhusen i Kungsbacka, Halmstad och Varberg och drivs av Region Halland.
  2. På sjukhuset görs varje år drygt 280 000 läkarbesök.
  3. Sjukhuset har cirka 3 800 medarbetare.
  4. Antalet vårdplatser är cirka 530.
  5. På Hallands sjukhus Kungsbacka finns specialister inom medicin, kirurgi, urologi, ortopedi, gynekologi, öron-, näs och hals, ögon, barn med flera.

Källa: Region Halland

ANNONS