Efter att en patient dog och en annan drabbades av en allvarlig vårdskada har sjukhuset nu anmält vårdskadorna enligt lex Maria. Bild: Johnny Samuelsson/Arkiv
Efter att en patient dog och en annan drabbades av en allvarlig vårdskada har sjukhuset nu anmält vårdskadorna enligt lex Maria. Bild: Johnny Samuelsson/Arkiv

Patient dog – nu anmäler sjukhuset sig själv

Slangen skulle operaras in i patientens magsäck men ruckades ur sitt läge. Missen gjorde att näring läckte ut i bukhålan vilket ledde till en svår inflammation som till slut kostade patientens liv. Efter ytterligare en liknande miss väljer nu Hallands sjukhus att göra en lex Maria-anmälan.

ANNONS
|

De allvarliga vårdfelen inträffade i slutet av 2016 och under sommaren 2017 på Halmstads sjukhus som är ett av Hallands sjukhus tre sjukhus.

Den första missen inträffade då en så kallad nutritionsslang, även kallad magknapp, skulle opereras in in patientens magsäck för att förse denne med näring.

Patient avled

Efter att slangen ruckades ur sitt läge blev det läckage vilket ledde till en inflammation i patientens bukhåla. Läckaget åtgärdades och till en början blev patienten bättre, men efter en tid blev patienten återigen sämre och avled.

När det gäller det andra allvarliga vårdfelet handlar det om en patient som skulle få en nutritionsslang inopererad i bukväggen. Operationen tog längre tid än planerat och under operationen drabbades patienten av kraftiga blödningar, vilket gjorde att patienten fick genomgå ytterligare en operation.

ANNONS

Efter att händelsen utretts har det visat sig att patienten tog ett blodförtunnande medel som patienten skulle ha slutat att ta innan operationen för att inte drabbas av just blödningar.

Chefsläkaren: "Oerhört allvarligt"

Birgitta Lagerqvist, är chefläkare på Hallands sjukhus, och berättar att sjukhuset nu har gjort två anmälningar om vårdskador till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Maria.

– Vi ser oerhört allvarligt på det här naturligtvis. Är det allvarliga vårdskador eller risk för allvarlig vårdskada så är det vår lagliga plikt att utreda och anmäla det här och det är det vi har gjort, säger Birgitta Lagerqvist.

Kan patienter som ska genomgå liknande operationer i framtiden känna sig trygga när de ska få vård hos er efter det som har hänt?

– Absolut, det görs ju många sådana här operationer och de här är de två fallen där det blivit komplikationer, men ett fall är ett för mycket och det är klart att vi ser allvarligt på det. Det har gjorts både akuta åtgärder och det pågår ett stort och genomgripande arbete på hela Hallands sjukhus. När man gör en en anmälan enligt lex Maria är meningen att man ska lära sig av det här för att det inte ska hända igen, säger Birgitta Lagerqvist.

ANNONS
ANNONS