Paradisvägen ska bli stabilare

Jordspikning och betong som injekteras i underlaget på Paradisvägen. En åtgärd kommunen räknar med ska stabilisera vägen fullt ut.

ANNONS
|

För en månad sedan stängdes Paradisvägen i Partille av på grund av säkerhetsskäl efter att vägen visat sig vara instabil för biltrafik. Nu har kommunen bestämt vilken metod som ska användas för att stabilisera vägen. Åtgärden kallas jordspikning vilket innebär att stålstänger borras in i den slänt på vilken Paradisvägen vilar. Därefter injekteras betong för att uppnå tillräcklig förstärkning. – Det är en metod för att stabilisera branta slänter där man borrar in järnspikar så gott som horisontellt i underlaget. Samtidigt injekterar man betong runt spikarna, det blir som ett armeringsjärn. Hur många spikar som behövs beror på hur instabilt underlaget är, säger Per Söderqvist, kommunens tekniske chef.

ANNONS

Antalet spikar som behövs avgör också av hur tätt de behöver sitta i förhållande till varandra. Stängerna ska borras in i glidytorna som finns både ytligt och djupare ner i dalgången och med betongen stabiliseras jorden runt omkring.

Kommer vägen bli så stabil att den kan hantera eventuell byggtrafik på Paradiset? – Vi ska få den stabilitet som krävs för en nyetablering. Det finns teoretiska beräkningar som vi ska förhålla oss till. Geologer och entreprenörer kommer se till att vägen kommer att få nödvändig stabilitet.

Innan åtgärdernakan inledas ska dimensionering och projektering genomföras. Ett arbete som kommunen räknar med kommer att ta två veckor. Efter det ska en tidsplan tas fram för när arbetet kan inledas. I dagsläget kan kommunen inte säga när vägen kan vara klar. Kommunen har sedan tidigare arbetat med att ta fram en detaljplan för bostäder i Paradiset. På begäran av allmänhet och GSI har kommunen genomfört en fördjupad teknisk undersökning av vägen och det var i samband med en delrapport som vägen stängdes av på grund av säkerhetsskäl. – Själva åtgärderna är oberoende av exploateringen, befintlig bebyggelse ska kunna tillgång till stabilitet fullt ut, säger Per Söderqvist. Vad åtgärden kommer att kosta är i dagsläget oklart.

ANNONS
ANNONS