Vite. Paret sålde villan i samband med en skilsmässa och får vite på 625 000 kronor. (OBS! Villan på bilden har ingenting med texten att göra.)
Vite. Paret sålde villan i samband med en skilsmässa och får vite på 625 000 kronor. (OBS! Villan på bilden har ingenting med texten att göra.)

Par går skilda vägar – får vite på över halv miljon

När man köper en kommunal tomt i Sotenäs förbinder man sig till att bo där i tio år. Säljer man innan dess får man betala vite – vilket ett par som ska skilja sig nu får erfara. Kostnaden: 625 000 kronor.

ANNONS
|

I femton år har Dan och Rebecca bott tillsammans, vilket Bohusläningen var först att skriva om. De gifte sig 2008, och har två barn tillsammans som är i skolåldern.

Samma år som de gifte sig köpte de en tomt av Sotenäs kommun och byggde där upp en villa som de levt i sedan början av 2009.

– När vi byggde huset tänkte vi ju att vi skulle bo här resten av våra liv, säger Dan, som egentligen heter något annat.

Så blir det dock inte. Dan och hans fru Rebecca, som också heter något annat, har bestämt sig för att gå skilda vägar. Villan ligger redan ute för försäljning.

ANNONS

Men i avtalet med kommunen hade paret förbundit sig till att inte sälja fastigheten inom tio år – och än så länge har det bara gått knappt åtta år.

Om de säljer huset får de därför betala ett vite till Sotenäs kommun på samma belopp som de gav för tomten – 625 000 kronor.

– Det är väldigt känslomässigt och jobbigt med skilsmässan. Och så ska man sälja och hitta ett nytt boende. Sen ska man dessutom betala ett straff på mer än en halv miljon kronor – det är mer än två årslöner – bara för att göra det lite jävligare, säger Dan.

Anledningen till att fastighetsägare som säljer inom tio år efter att de tilldelats en tomt, är för att förhindra spekulation.

– Vi vill ju inte vara omänskliga, men samtidigt är det ju så att om man har de här regelverken får man vara väldigt strikt i hur man hanterar dem, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Abrahamsson (M). Det är beklagligt, men vi har ändå inget bättre sätt att hantera det. Vårt uppdrag är ju att förvalta kommuninvånarnas resurser så bra som möjligt.

Vidare menar han att priserna som kommunen erbjuder för sina tomter inte är särskilt höga.

ANNONS

– Vi säljer inte till marknadspris direkt. Vi tar ju fram tomter för att kunna erbjuda boenden till rimliga priser. Så det är ju ganska moderata priser för en tomt som kommunen kunnat erbjuda hittills.

Utifrån de värderingar som mäklare gjort inför försäljningen av Dan och Rebeccas hus lär de i varje fall inte gå back på affären. Och en fördel är att vitesbeloppet kan räknas som en kostnad, och dras av mot vinstskatten.

Men även när 22 procent av vitesbeloppet räknats bort återstår 487 500 kronor som paret går miste om.

– Det är ju positivt, men det är ingen lotterivinst direkt, kommenterar Dan.

Allra helst hade han velat bo kvar själv i huset, men banken gör bedömningen att han inte skulle ha råd med det.

För 625 000 hade Dan och Rebecca dock kunnat betala både räntor, amorteringar och driftskostnader i ytterligare ett par år.

Och när endast två år återstår tills de kan sälja huset utan att betala vite, har de funderat på om de ska hyra ut huset under tiden.

– Det är en möjlighet, men sedan är problemet att vi ändå måste ha loss pengar till nytt boende, säger Dan.

Och där behöver han varenda öre, menar han.

ANNONS

– Jag har inte de pengarna liggande någon annanstans. Hade jag haft det hade jag inte brytt mig, men jag behöver varenda spänn för att kunna gå vidare. Och min fru behöver också det.

För att slippa betala vite ansökte paret därför om ett undantag från reglerna. I kommunens regelverk finns nämligen en paragraf som anger att sökande kan befrias från vite "då synnerliga skäl föreligger".

Men en skilsmässa räknas inte som synnerliga skäl, enligt kommunen.

– Synnerliga skäl är i princip om det inträffar ett dödsfall eller liknande. Det är väldigt sällan man har tillämpat något sådant, säger Mats Abrahamsson.

ANNONS