Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/12

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Pappans och sonens skräckdygn - i egna hemmet

  Fyra maskerade och beväpnade män stormade Alingsåsvillan en kväll i november. Med vapen riktade mot sig tvingades en pappa lämna ut koden till sina kontokort. – "Ni får allt jag har bara ni inte rör min son", sa han enligt sonen. När rånarna fått sitt byte låste de in pappan och sonen i en matkällare - bakbundna och med strypsnaror runt halsen. Först efter 19 timmar i skräck kunde de räddas.

  Sent på kvällen den 20 november förra året trängde sig fyra maskerade män in i en villa i Alingsås. Männen var beväpnade med en vapenattrapp som såg ut som ett maskingevär, ett luftvapen och knivar. Först ska de ha riktat kniven mot pappan, och sedan vapnet. Han dödshotades och tvingades ner på golvet.
  De frågade mannen om det fanns någon mer i huset:
  – Min son finns här, men gör honom inte illa, har pappan berättat i förhör om vad han sa.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Sonen hade hört pappans skrik och gömde sig först under sitt skrivbord men sedan hörde han sin pappa:
  – "Ni får allt jag har bara ni inte rör min son", sa han enligt sonen. 
  Då lämnade pojken i 15-årsåldern sitt rum. Gärningsmännen tog ner honom i källaren och snart fördes även pappan dit. Pappan bakbands till händer och fötter och fick en strypsnara runt sin hals.

  Dödshotades

  Med kraftigt våld tvingas de ligga på golvet i källaren - och hela tiden riktades vapen mot dem.
  Samtidigt frågades de ut om var de förvarade sina värdesaker.

  Gärningsmännen plockade på sig fyra bankkort och tvingade till sig koderna till samtliga kort och konton.
  Vid ett tillfälle lämnade en eller flera av gärningsmännen villan och åkte till en bankomat där de tog ut 40 000 kronor.

  De frågade också efter datorer, mobiltelefoner, pass och bilnycklar. Om pappan och sonen svarade fel eller ofullständigt hotade de att döda dem. Pappan berättade att han var så rädd att han gjorde precis som han blev tillsagd.
  – Jag har riskerat livstid för mycket mindre summor än det här, ska en av rånarna ha sagt, enligt vad sonen berättat i förhör.

  Sköts i huvudet

  Under natten tvingade gärningsmännen pappan att dricka en alkoholdryck med en tablett i "vilket orsakade en avdomnande effekt", enligt stämningsansökan. Pappan sköts också i huvudet med luftvapnet.

  Innan gärningsmännen lämnade bostaden diskuterade de om de skulle ta med sig sonen, vilket framkommer i förhör med offren.
  – Jag vill vara med min pappa. Jag vill att vi ska leva bägge två, ska sonen ha sagt.
  Gärningsmännen lyssnade på pojkens vädjan. Men de täppte igen sonens mun med en strumpa och silvertejp. Sedan bakbands även han till händer och fötter. Därefter band de ihop pappan och sonen på ett sådant sätt att om de sträckte på benen så drogs snarorna runt halsen åt.

  Sedan avlossade de ett skott med luftvapnet även mot sonens huvud.
  Pappan och sonen låstes in i matkällaren och dörren blockerade de med en säng och madrass. Innan gärningsmännen lämnade huset hällde de klorin på golvet.

  Räddades efter 19 timmar

  Enligt åklagaren var klockan 02.40 när de fyra personerna lämnade huset och då hade de varit där i cirka fem timmar och fyrtio minuter.

  De flydde i husägarens bil, som de senare körde runt i under dagen innan den dumpades på en parkering i Skår. Då hade de dränkt sätena i klorin för att undanröja spår.
  Under dagen skickade gärningsmännen ett sms till en av pappans anhöriga: "Vaknade precis, är magsjuk så kan ej komma till jobbet i dag". Enligt åklagaren gjordes detta för att "avvärja upptäckt".

  Efter skolan skulle pojken ha åkt hem till en anhörig. När han inte dök upp kontaktades hans mamma. Hon fick då också ett sms från skolan där det framgick att sonen inte varit i skolan. När mamman och ytterligare en person kom till villan i Alingsås hittades pappan och sonen i matkällaren. Då var klockan fyra på eftermiddagen. 19 timmar efter att gärningsmännen knackade på dörren var de i trygghet.

  "Illa tilltygad"

  Polisen kallades till platsen: "Jag ser att mannen är illa tilltygad. Det är mycket blod på mannen, både på kropp och huvud", skrev de första poliserna på plats i ett pm.
  "Jag samtalar med mannen som är mycket chockad och har svårt att besinna sig. Han talar osammanhängande och har inte koll på tid och rum. Han vet inte hur länge han har legat i utrymmet", fortsatte polisen.

  Nu har de fyra männen, alla i 20-årsåldern, åtalats. De åtalas för grovt rån och synnerligen grov misshandel.
  De fyra gärningsmännen har agerat tillsammans och i samförstånd, skriver åklagaren. Han anser att det "präglats av brutalitet och hänsynslöshet".

  Åklagaren fortsätter: "Den misshandel och det långvariga frihetsberövande som innefattats i brottet, därvid särskilt skottlossning mot huvudet och att binda fast offren vid varandra på sätt att de vid rörelse skulle komma att strypa varandra och att lämna dem inlåsta på sådant sätt och utan att de haft möjlighet att befria sig själva, har präglats av synnerlig hänsynslöshet och råhet".

  Värdet på allt de fick med sig från bostaden är enligt åklagaren 150 000 kronor.
  Tre av dem åtalas också för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

  Kvinna köpte kläder

  Dessutom åtalas en femte person - en ung kvinna. Hon åtalas för medhjälp till grovt rån. Hon ska ha varit med när gänget planerade rånet. Hon ska också ha köpt de kläder som de medåtalade använde vid rånet. Själva förberedelserna skedde också i hennes bostad.
  Kvinnan ska även ha sökt på brottsoffret på nätet och kollat upp honom. Men enligt åklagaren finns ingen koppling mellan de åtalade och offren. Det har inte heller kommit fram varför just han valdes ut.

  Efter rånet handlade de åtalade mängder med saker med offrens kontokort, bland annat i guldsmedsaffärer, telebutiker och på ett parfymeri.
  Då ska de ha fångats på bild på övervakningskameror.
  – Polisen har väldigt fort koll på köpen som görs och kunde då kolla med personer som står i affärer vilka som hanterade de här korten och då får man bilden väldigt klart för sig. Det här är kända killar. Så fort man ser en bild från en övervakningskamera där någon av dem handlar så kunde poliserna säga "det är ju han". Det är lokal polis som väldigt snart vet vilka de är, berättar Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand.

  De ska också ha försökt att göra uttag på totalt 249 500 kronor.

  De åtalade nekar till brott. De har inte velat prata så mycket om vad de gjorde under brottsnatten:
  – Kan ta det på rättegång, säger en av de åtalade.

  Det finns ytterligare åtal mot de misstänkta personerna.
  – Det finns ett rån till som är likt detta men på en lägre nivå. Detta är det i särklass grövsta brottet, säger Thomas Ahlstrand.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.