Oro i Kungsbacka efter misstänkta överfall

Flera våldsbrott utreds av Kungsbackapolisen, och den senaste tidens händelser har skapat oro på orten. Nu höjs röster om medborgargarden, en idé som inte uppskattas av polisen.

ANNONS
|

Polisen i Kungsbacka utreder just nu tre misstänkta brott i Kungsbacka som väckt mycket uppmärksamhet: överfallet på en 16-årig flicka, ett överfall på en flicka i 15-årsåldern dagen efter och för två dagar sedan ska en kvinna i 30-årsåldern blivit utsatt för ett kidnappningsförsök.

På sociala medier hörs nu många oroliga röster, och bland dessa de som vill att man ska ta saken i egna händer. I sammanhanget nämns Soldiers of Odin, ett högerextremt nätverk som just nu etablerar sig i Sverige. Det rapporterade nyligen SR P4 Dalarna, efter att gruppen varit ute på gatorna i bland annat Borlänge. Tidigare har SOO genomfört vad de beskriver som patrulleringar i Stockholm och Trelleborg. Enligt TT startades SOO av en finsk nazist. Flera av medlemmarna i Sverige ska vara dömda för grova brott och ha nazistiska sympatier, enligt Expo. SOO:s talesperson i Sverige har tidigare sagt att de inte är högerextrema.

ANNONS

Anders Wiss, lokalpolisområdeschef i Kungsbacka, har liksom flera kollegor i Västsverige inte hört talas om att Soldiers of Odin finns i GP-området.

- Vuxna på stan tycker jag är jättebra, vuxna människor som tar ansvar, säger Wiss.

- Men garden har en negativ klang, det betyder ju att man tar lagen i egna händer och det vill vi naturligtvis inte. Det behövs inte i Kungsbacka, vi har tillräckligt med poliser för att klara den uppgiften.

Har ni märkt av att folk är på tå i Kungsbacka efter den senaste tidens uppmärksammade händelser?

- Folk är oroliga, och vi försöker förmedla vad vi vet av just den anledningen. Folk ska så klart vara vaksamma, det ska vi alla vara i dagens samhälle, men man behöver inte vara orolig och rädd i Kungsbacka.

Patrik Johansson är en av de Kungsbackabor som på sociala medier höjt rösten om att polisen inte verkar räcka. I första hand vill han att Kungsbackaborna själva ska synas på stan.

- Så länge polisen är så underbemannade som de är så tycker jag att de är en kanongrej om Kungsbackas medborgare ställer upp på det. Inget provocerande, utan att de finns fler folk på stan som syns! Det skapar en trygghet bland folket, menar Johansson.

ANNONS

Men då menar du inte medborgargarden som SOO? Utan mer att vanligt folk rör sig på stan, snarare än garden?

- De är mycket möjligt att Soldiers of Odin kan vara lite provocerande i folks ögon men snart har de gått så långt med brottsligheten så det kanske är de som krävs. Jag kan inte säga att jag är emot dem! Även vanligt folk tycker jag är bra om de rör sig på stan, säger Johansson.

- Jag tycker man ska kunna känna sig trygg!

Hur ställer du dig att SOO i Finland bildades av en uttalad nazist, och att flera medlemmar är högerextrema i Sverige?

- Jag har inga direkta kommentarer om det då jag inte har satt in mig i själv rörelsen så mycket! Dock, det du säger vet jag om och mig stör de inte jättemycket.

- Det ska inte vara så att de här människorna går runt och provocerar fram bråk utan de ska vara ett extra vakande öga på stan.

GP har sökt Soldiers of Odin utan framgång.

ANNONS