Tom Åberg, Ingrid Åberg, Ingela Wennergren, Irma Andersson, Björn Andersson och Jan Wennergren ifrågasätter planen.
Tom Åberg, Ingrid Åberg, Ingela Wennergren, Irma Andersson, Björn Andersson och Jan Wennergren ifrågasätter planen.

Oro för byggplaner vid Mölnlycke fabriker

ANNONS
|

Fabriksområdet i centrala Mölnlycke ska växa med 600 bostäder, sporthall och ett nytt parkeringshus. Marken ägs av Wallenstam som för två år sedan kom överens med kommunen om att utveckla området. Under sommaren har en föreslagen detaljplan varit ute på samråd och synpunkterna har strömmat in. Några av de kritiska är Björn och Irma Andersson som anser att närboende får en avsevärt försämrad boendemiljö.

– Jag har inget emot att området utvecklas, men det här är ingen varsam exploatering, säger Björn Andersson.

Paret, liksom flera grannar längs Parkgatan, vänder sig främst mot höjden på höghusen, som planeras bli åtta våningar höga, plus våningar på vinden och i sluttande bottenplan.

ANNONS

– De som bor närmast kommer att få en mur framför sig. De vill bo nära en park, men nu blir det som Hötorget, säger Irma Andersson.

De boende oroas också över hur planerna kommer att påverka trafiksituationen i Mölnlycke centrum. De påpekar att det redan i dag är svårt under rusningstrafik.

– Det är rena cirkusen och det finns inga bra alternativ för att leda bort trafiken från det nya området, säger Björn Andersson.

Grannarna upprörs även över att radhus planeras intill Wendelsbergsparken och påpekar att det är ett värdefullt område för många invånare. Ytterligare en fråga som väckt debatt är placeringen av ett nytt p-hus precis intill Massetjärn.

– Det förstör hela utsikten, i stället kunde man lägga det på den befintliga p-platsen närmare järnvägen, säger Ingela Wennergren.

Samrådstiden tog slut 4 september och Håkan Jacobsson, samhällsbyggnadschef i Härryda, kan ännu inte säga om det kommer att bli några förändringar i detaljplanen.

– Syftet med planen är att vi har skriande bostadsbrist i regionen och någonstans måste vi bygga, sedan får man väga olika intressen mot varandra.

När det gäller trafiken säger Håkan Jacobsson att kommunen arbetar med olika lösningar tillsammans med Trafikverket i samband med att resecentrum byggs om.

ANNONS

• Dagens bebyggelse ska kompletteras med förskola, idrottshall, 600 bostäder och p-hus.

• Utbyggnaden kommer att ske i etapper om cirka 100 bostäder per år.

• En omarbetad detaljplan beräknas vara klar vid årsskiftet och antas våren 2016.

• Planerad byggstart hösten 2016.

ANNONS